Steeds meer Nederlanders geven aan in de komende vijf jaar minder vlees te gaan eten, én men denkt vaker dat minder vlees eten de norm zal worden in Nederland, dit blijkt uit de onlangs gepubliceerde Vegamonitor van Natuur & Milieu.
De jaarlijkse Vegamonitor verricht door Kien Onderzoek geeft onder meer inzicht in de vleesconsumptie van de Nederlander en brengt de houding van Nederlanders ten aanzien van vegetarisch eten in kaart. Het onderzoek is gehouden onder 1064 Nederlanders van 16 jaar en ouder. Vakblad Voedingsindustrie geeft een kleine samenvatting.
Ondanks de vele onderzoeken dat minder vlees eten beter is voor het milieu typeert bijna zes op de tien Nederlanders zich als vleeseter. Een derde van de Nederlanders slaat vlees bewust één of meerdere dagen per week over en bestempeld zichzelf hiermee als flexitariër. Het percentage vegetariër (2%), pescotariër (2%) en vegan (<1%) is nog minimaal.
Bijna de helft van de ondervraagden geeft aan dat vlees eten niet meer van deze tijd is. Zes op de tien heeft dan ook het gevoel dat minder vlees eten de norm zal worden in Nederland. De helft geeft aan dat als vlees 50% duurder zou zijn, zij kleinere porties zouden nemen of vaker alternatieven zouden gebruiken. Drie op de tien Nederlanders vinden dat vlees te duur is, terwijl een vijfde vlees juist te goedkoop vind.
Vier op de tien Nederlanders denken dat er in de komende vijf jaar een beweging richting vegetarisch/veganistisch eten zal komen. De helft van de ondervraagden denkt dat er steeds meer vegetarische restaurants in ons land zullen komen, momenteel is dat aanbod nog heel klein. Daarnaast geeft een kwart aan dat ze verwachten dat het aantal vegetariërs in Nederland zal gaan verdubbelen binnen nu en 5 jaar. Van alle respondenten stelt 62% dat minder vlees eten de norm wordt, vorig jaar was dit nog 52%.
Bron: © Vegamonitor