De stabiliteit die wekenlang de varkensprijs kenmerkte, werd halverwege januari verstoord door een aanzienlijke daling. De zorgen over het handhaven van dit prijsniveau groeiden, met een ruim aanbod van vleesvarkens, moeilijke afzet van vlees en bijproducten, en een lagere prijs op de wereldmarkt als belangrijkste oorzaken. De vraag die velen bezighoudt: betreft dit een incidentele prijsdaling of markeert dit het begin van een neerwaartse trend?
In 2023 vertoonde de varkensvleesproductie in de EU27 en het VK een sterke afname. Van januari tot en met oktober 2023 daalde de productie met 7% vergeleken met 2022. Vooral in Denemarken, Nederland en Duitsland waren de dalingen significant. Vooruitkijkend naar 2024, verwachten experts dat deze daling zal aanhouden, zij het met een afvlakkend tempo.
Opvallend is de stijging van de export van Nederlandse biggen en vleesvarkens naar Duitsland en Spanje in 2023. Vooral naar Duitsland nam de export van slachtrijpe vleesvarkens toe, wat wijst op een structurele overcapaciteit in de vleesverwerkingssector.
In januari 2024 kwamen de varkensprijzen onder druk te staan, vooral in Noordwest-Europa. Het ruime aanbod van varkens kon gemakkelijk aan de vraag voldoen. Ondanks deze prijsdruk blijft de vraag naar biggen hoog, wat een positief signaal is voor de sector.
De hogere biggenprijs kan echter de marges van vleesvarkenshouders in Nederland in het eerste kwartaal van 2024 onder druk zetten, samen met stijgende mestafzetkosten en rentetarieven. Deskundigen voorspellen een mogelijke stijging van varkensprijzen later in het kwartaal naarmate de vraag verbetert.
Wat betreft voerprijzen wordt verwacht dat deze gunstig blijven in het eerste kwartaal van 2024, vooral vanwege ruime wereldwijde voorraden van soja en maïs. Niettemin zijn er opwaartse risico's voor tarweprijzen als gevolg van natte weersomstandigheden in Europa en het conflict op de Rode Zee, dat transportkosten kan beïnvloeden.
De export van varkensvlees uit de EU27 en het VK daalde aanzienlijk van januari tot en met november 2023, voornamelijk als gevolg van een afname in de export van spiervlees. De importvraag uit China zal naar verwachting ook in de eerste helft van 2024 onder druk blijven, maar een krimp in de veestapel kan leiden tot stijgende prijzen in de tweede helft van het jaar en verbetering in importniveaus.
Bron: Rabobank