Nederland lijkt klaar voor een eiwittransitie. Uit onderzoek van ProVeg blijkt dat twee derde van de Nederlanders meer plantaardig en minder dierlijk wil eten. Dit draagvlak is zichtbaar bij verschillende bevolkingsgroepen, van jongeren en stedelingen tot plattelandsbewoners en verschillende politieke voorkeuren. Toch blijft een echte doorbraak uit, mede door persoonlijke voorkeuren en culturele obstakels. Vooral jongeren tonen ambitie: 20% van hen wil vegetariër worden.
Het aantal flexitariërs in Nederland is in 2023 gegroeid naar 45%. Daarnaast eet 11% van de Nederlanders geen vlees meer. Vegetariërs maken 7% van de bevolking uit, terwijl veganisten 2% vertegenwoordigen. Tegelijk laat de groep ex-vegetariërs en ex-veganisten zien dat vasthouden aan een plantaardig dieet niet altijd gemakkelijk is. Toch bieden deze fluctuaties kansen om nieuwe stappen te zetten.
Als alle Nederlanders die minder vlees willen eten of vegetariër of veganist willen worden, dit daadwerkelijk doen, zou de vleesconsumptie met 30% dalen. Dit betekent een jaarlijkse besparing van 1,6 megaton CO2 en miljoenen dierenlevens.
Dierenwelzijn, ontbossing en biodiversiteit worden gezien als de belangrijkste redenen om minder vlees te eten. Aan de andere kant blijven smaak en het idee dat dierlijke producten noodzakelijk zijn voor de gezondheid grote drempels. Volgens Pablo Moleman, strategisch directeur van ProVeg Nederland, liggen er kansen: “De wens om plantaardiger te eten is al groot. Het is aan ngo’s, overheden en bedrijven om deze intentie om te zetten in daadwerkelijk gedrag.”
Bekijk het volledige onderzoek ‘Het plantaardig potentieel van Nederland’
Bron: ProVeg