Toekomstbestendige stoomproductie
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Toekomst­be­stendige stoompro­ductie

  • 28 september 2021

Je kunt er niet omheen, op alle aspecten wordt er gekeken hoe het groener, duurzamer of circulair kan. Daardoor worden nieuwe bedrijventerreinen steeds vaker gasloos opgeleverd en worden al bestaande terreinen zoveel mogelijk klimaatneutraal gemaakt. Wat heeft dit voor gevolgen voor het gebruik van stoom? 

Is het nodig om de stoomproductie te verduurzamen?

Stoom wordt op dit moment bijna altijd opgewekt door het verbranden van fossiele gassen. In 2050 moet iedereen, ook het bedrijfsleven, klimaatneutraal zijn. Dat betekent verduurzamen en afscheid nemen van fossiele brandstoffen, in elk geval binnen 30 jaar.

Op dit moment stimuleert de overheid deze overstap al door subsidieregelingen. Daarnaast wordt er hoogstwaarschijnlijk binnen een paar jaar een C02-belasting ingevoerd. Soms is een gasaansluiting niet meer aanwezig wanneer u een opgeleverd pand betrekt, waardoor u toch eerder naar een alternatief voor gasgestookte stoomproductie moet zoeken.

Vergeet ook niet het koopgedrag van de markt. Duurzame productie wordt steeds belangrijker voor de consument en daardoor ook voor bedrijven. Voor een toekomstbestendige fabriek moet men dus ook nadenken over fossielvrije stoomproductie. 

Hoe kun je stoomproductie verduurzamen?

Er zijn alternatieven op de markt voor een gasloze stoomproductie. Elektrische stoomketels zijn bijvoorbeeld een groene oplossing omdat ze geen emissie uitstoten. Het is daarvoor belangrijk om eerst samen met een stoomketel leverancier te berekenen hoeveel vermogen vereist is voor de gewenste stoombehoefte. Daarna kan de energieleverancier bepalen of het benodigde vermogen kan worden geleverd, en de benodigde infrastructuur aanwezig is of aangelegd kan worden.

Is vervanging door een elektrische stoomketel niet mogelijk? Er zijn ook andere maatregelen die u kunt treffen om te verduurzamen. Kies voor een minder vervuilende stoomketel waarbij de rookgassen niet meer dan 60 milligram NOx per normaal kubieke meter bij 3% O2 bevatten.

Tot slot zijn er verschillende aanpassingen aan bestaande stoomsysteem mogelijk om het brandstof gebruik te verminderen. Lees op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) over deze oplossingen. 

Fiscale voordelen voor duurzame investeringen

Elektrische stoomketels, ter vervanging van gasgestookte stoomketels, zijn sinds 2020 opgenomen in de Energielijst (270104) waardoor je in aanmerking kunt komen voor Energie-investeringsaftrek (EIA).

Advies

Wilt u meer informatie over elektrische stoomketels? Neem dan contact op met Scharff Techniek.

Bron: Scharff Techniek