‘To go-verpakkingen’ worden nauwelijks gerecycled
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

‘To go-verpakkingen’ worden nauwelijks gerecycled

  • 12 december 2022

De verpakkingen van to go-winkels en fastfoodketens worden nauwelijks gerecycled en de mogelijkheden voor hergebruik zijn zeer beperkt. Dat blijkt uit onderzoek van Natuur & Milieu. Of het nu gaat om koffiebekers, bekers voor frisdrank, zakken voor broodjes of frietbakjes, maar liefst 85% van de verpakkingen belandt na een zeer kortdurend gebruik in de verbrandingsoven. Opvallend: van de papieren verpakkingen is geen enkele verpakking te recyclen.

Natuur & Milieu richt zich in haar onderzoek op dertien grote to go-merken, zoals Starbucks, McDonald’s, KFC, Burger King, Julia’s, Hema, AH to go en Kiosk. De onderzoekers keken naar het materiaal van de verpakking, de afvalscheiding in en rondom de winkels, de recyclebaarheid en het aanbod van herbruikbare varianten.

Afvalscheiding lost probleem niet op

Uit het onderzoek blijkt dat de ‘papiergebaseerde’ verpakkingen, zoals kartonnen koffiebekers, allemaal worden verbrand in plaats van gerecycled. Ongeveer driekwart van de plastic verpakkingen wordt verbrand, een kwart wordt gerecycled. Dat zoveel verpakkingen de verbrandingsoven in vliegen, komt doordat er nauwelijks afvalscheiding voor to go-verpakkingen is. Betere scheiding zou voor plastic verpakkingen een grote verbetering zijn, al vormen de verpakkingsontwerpen een volgend probleem. In het ontwerp wordt namelijk onvoldoende rekening gehouden met wat nodig is voor goede recycling. Voor papieren verpakkingen geldt dat vocht en voedselresten de belangrijkste boosdoeners zijn. Als papier vervuild is, is recycling niet meer mogelijk.

Hergebruik

Uit het onderzoek blijkt verder dat herbruikbare verpakkingen nog in de kinderschoenen staan. Alleen voor warme dranken worden op sommige locaties herbruikbare opties aangeboden. Het gaat dan met name om het meenemen van een eigen beker door de klant.

Wetgeving

Vanaf 1 juli 2023 zijn winkeliers en horeca verplicht om voor hun to go-assortiment ook de mogelijkheid tot hergebruik aan te bieden. Voor wegwerpbekers en bakjes moeten ze een extra bijdrage gaan vragen aan de klant. Daarnaast heeft Brussel begin december een voorstel gelanceerd om de hoeveelheid verpakkingsmateriaal terug te dringen. 

Overheid

Natuur & Milieu zegt dat de overheid herbruikbare verpakkingen moet verplichten. Bedrijven zullen dan flinke stappen moeten gaan zetten om hun verpakkingenbeleid daarop aan te passen.

Lees het volledige onderzoek 'To go-verpakkingen: van verbrandingsoven naar hergebruik'
Natuurenmilieu.nl

Bron: Natuur & Milieu