Strengere normen voor watergebruik in voedselproductie België
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Strengere normen voor watergebruik in voedselpro­ductie België

  • 29 maart 2024

De Belgische federale regering heeft besloten tot strengere normen voor water in voedselproductie. Dit besluit richt zich op het verminderen van PFAS en perchloraat in water dat gebruikt wordt voor voedsel en dranken. Deze chemische stoffen staan bekend als slecht afbreekbaar. Ze vormen een gezondheidsrisico bij langdurige blootstelling. Een nieuw koninklijk besluit zet in op betere bescherming van de volksgezondheid.

PFAS en perchloraat: een risico in het dagelijks leven

PFAS, vaak aangeduid als "forever chemicals", zijn wijdverspreid in alledaagse producten. Denk hierbij aan pannen, regenjassen en plakband. Door hun veelvuldig gebruik zijn ze overal in de natuur te vinden. Perchloraat komt vooral voor in vuurwerk, kunstmest en munitie. Het lost gemakkelijk op in water en is, net als PFAS, moeilijk af te breken. De alomtegenwoordigheid van deze stoffen verhoogt het risico op blootstelling via voedsel en drank.

Maatregelen en consequenties voor overtredingen

De verstrenging, aangekondigd door ministers Frank Vandenbroucke (Volksgezondheid, Vooruit) en David Clarinval (Landbouw, MR), loopt parallel aan de gewestelijke normen voor leidingwater. Binnen vijf jaar na de publicatie van het besluit zal de streefwaarde voor de vier meest voorkomende PFAS 4 nanogram per liter zijn. Voor perchloraat wordt de grenswaarde vastgesteld op 13 microgram per liter. Een overgangsperiode zal bedrijven de tijd geven om maatregelen te treffen. Bij niet-naleving zal het Federaal Voedselagentschap FAVV sancties opleggen. Deze maatregelen benadrukken de ernst waarmee de overheid naar een veiliger voedselproductieproces streeft.

Vilt.be

Bron: VILT