Strenge maatregelen voor kalversector na MKZ in Duitsland
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Strenge maatregelen voor kalversector na MKZ in Duitsland

  • 13 januari 2025

In Nederland zijn strenge voorzorgsmaatregelen ingesteld na meldingen van mond-en-klauwzeer (MKZ) in de Duitse deelstaat Brandenburg. Minister Wiersma van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur benadrukt dat er geen aanwijzingen zijn voor een besmetting in Nederland, maar dat waakzaamheid essentieel blijft. De kalversector is inmiddels onderworpen aan een landelijk afvoerverbod en een bezoekersverbod om eventuele risico’s tot een minimum te beperken.

Afvoerverbod en bezoekersbeperkingen

Sinds 1 december zijn ruim 3600 kalveren uit Brandenburg via Duitse verzamelcentra naar Nederland vervoerd. Deze dieren bevinden zich op meer dan 125 vleeskalverbedrijven verspreid door het land. Hoewel er geen directe veetransporten vanuit Brandenburg hebben plaatsgevonden, wil de minister elk risico uitsluiten. Daarom geldt een verbod op het verplaatsen van vleeskalveren, behalve naar slachthuizen. Deze transporten vallen onder strikte hygiëneprotocollen om verspreiding van het virus te voorkomen. Ook zijn bezoekers voorlopig niet welkom op vleeskalverbedrijven, met uitzondering van essentiële diensten zoals dierenartsen, mits zij de hygiënemaatregelen naleven.

Breed onderzoek naar risico’s

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzoekt momenteel of er besmettingen zijn op de getroffen bedrijven. Tegelijkertijd worden monsters die eerder voor blauwtongonderzoek zijn ingezonden, opnieuw getest op MKZ. De minister heeft de Deskundigengroep Dierziekten gevraagd om snel een risicobeoordeling te maken. Verder houdt de NVWA ook andere diersoorten, zoals geiten, schapen en varkens, scherp in de gaten.

Alle genomen maatregelen blijven voorlopig van kracht totdat er meer duidelijkheid is over de situatie in Duitsland en de resultaten van de onderzoeken binnen zijn. 

Rijksoverheid.nl

Bron: Rijksoverheid