Stoppen met couperen: verandering in de varkenshouderij
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Stoppen met couperen: verande­ring in de varkens­hou­derij

  • 02 januari 2025

Het routinematig couperen van varkensstaarten staat op het punt te verdwijnen in de Nederlandse varkenshouderij. Door strengere wetgeving die vanaf 2030 van kracht wordt en toenemende aandacht voor dierenwelzijn, werkt de sector aan een structurele verandering. Het project 'Stoppen met couperen van varkensstaarten' zet de eerste stappen in deze transitie. Onder leiding van experts en in samenwerking met 12 varkenshouders, vleesverwerker Vion en retailpartners, wordt gezocht naar een duurzame en diervriendelijke aanpak.

Waarom de staart behouden essentieel is

Een staart vertelt veel over het welzijn van een varken. Een kwispelende staart wijst op ontspanning, terwijl een tussen de benen hangende staart vaak stress of gezondheidsproblemen aangeeft. Het behoud van de staart speelt daarom een cruciale rol in het verbeteren van het dierenwelzijn. Hoewel het routinematig couperen officieel niet is toegestaan, gebeurt het nog vaak als voorzorg tegen staartbijten. De nieuwe aanpak vraagt om een omschakeling in stalmanagement om stress en verveling bij varkens te verminderen.

Begeleiding en monitoring in de praktijk

Het project, dat loopt tot 2026, begeleidt varkenshouders stap voor stap. Welzijnscoaches en klimaatspecialisten ondersteunen hen bij het aanpassen van hun bedrijfsvoering, van welzijnschecks tot optimalisatie van het stalklimaat. Monitoring is hierbij essentieel: van observaties in de stal tot analyses aan de slachtlijn. Het aantal varkens met intacte staarten wordt stapsgewijs uitgebreid, zodat boeren ervaring opdoen zonder risico’s voor dierenwelzijn.

Volgens Daan Mulders van Vion vereist de nieuwe werkwijze een scherpere blik tijdens de dagelijkse controles. De staart is een belangrijk communicatiemiddel. Door vroegtijdig signalen van stress op te vangen, kun je bijterij voorkomen. De opgedane kennis wordt breed gedeeld, zodat de hele sector kan profiteren van deze innovatieve en duurzame aanpak.

Dlvadvies.nl

Bron: DLV Advies