De Nederlandse markt voor broedeieren veert op na een aantal onstuimige jaren. Dalende voerkosten en een sterk aantrekkende vraag naar kip zorgen voor stevige prijsstijgingen, zowel binnen als buiten Europa. Vooral de impact van vogelgriep en geopolitieke spanningen blijft voelbaar in de internationale handel.
In 2024 groeide de export van Nederlandse broedeieren met zo’n 20 tot 25% tot 70.000 ton. Circa 40% daarvan ging naar landen buiten Europa. De productie in Europa groeide bovendien bijna drie keer zo snel als daarbuiten. Duitsland, België en Polen zijn de belangrijkste afzetmarkten, met ook groei in onder meer Frankrijk, Oostenrijk en Spanje. De sterke stijging komt onder andere door de toegenomen vraag naar kip in Europa, die in 2024 met bijna 5% toenam.
Nederland weet ook buiten Europa terrein te winnen. De export naar het Midden-Oosten en Afrika groeide in 2024 met circa 10%, twee keer zo snel als het Europese gemiddelde. Irak en Saoedi-Arabië zijn koplopers, met Nederlandse marktaandelen tussen de 50 en 70%. Oekraïne en diverse Afrikaanse landen worden steeds belangrijkere bestemmingen. De groei in Afrika is grilliger door schommelingen in valuta en dierziekte-uitbraken.
Wereldwijd blijft vogelgriep een bepalende factor. Uitbraken in Turkije eind 2024 leidden tot prijsstijgingen waar Nederland van profiteerde. Tegelijkertijd vormen uitbraken in eigen land een risico. Volgens Rabobank blijft de wereldwijde vraag naar pluimveevlees ook in 2025 groeien, met extra kansen in Afrika en het Midden-Oosten. Tegelijkertijd blijft het zaak om niet te afhankelijk te zijn van enkele afzetmarkten.
Bron: Rabobank