De Nederlandse koel- en vriessector staat onder grote druk door torenhoge energie- en netwerkkosten. Brancheorganisatie Nekovri heeft minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) opgeroepen om in te grijpen en maatregelen te nemen om de concurrentiepositie van de sector te behouden. Zonder actie dreigt Nederland een sleutelpositie in de voedsel- en farmaceutische keten kwijt te raken.
“Nederland speelt in de Champions’ League van koelen en vriezen, maar dreigt door de hoge energiekosten een degradatie naar de tweede divisie te maken,” stelt Davey Gerlings, CEO van Nekovri. Hij waarschuwt dat bedrijven en banen verloren dreigen te gaan aan het buitenland, evenals de strategische rol in de voedselvoorziening en farmaceutische opslag.
De koel- en vriessector verwerkt jaarlijks meer dan € 95 miljard aan goederen en is verantwoordelijk voor 87% van de producten die dagelijks op tafel staan. De stijgende energiekosten maken het echter steeds moeilijker om concurrerend te blijven. Waar de Europese Commissie pleit voor 20% lagere energieprijzen, voorspelt PwC juist dat Nederlandse energietarieven met 200% zullen stijgen.
Ondertussen hanteren Duitsland en Frankrijk lagere energiebelastingen en netwerktarieven, wat bedrijven stimuleert om hun activiteiten naar het buitenland te verplaatsen. “Een vrieshuis nét over de grens in België of Duitsland heeft aanzienlijk lagere energiekosten en betere beschikbaarheid van energie,” aldus Gerlings.
Nekovri vraagt de overheid om drie concrete maatregelen: een verlaging van de energiebelasting, beheersing van netwerkkosten en ondersteuning van innovatieve energieoplossingen. Minister Hermans werd opgeroepen om deze punten op te nemen in de Voorjaarsnota.
Tijdens het debat op 20 maart in de Tweede Kamer over de verduurzaming van de industrie kwamen de zorgen van de koel- en vriessector nadrukkelijk aan bod. Kamerleden van onder andere VVD, NSC en BBB verwezen expliciet naar de oproep van Nekovri en benadrukten de noodzaak om de sector concurrerend te houden ten opzichte van buurlanden. Minister Hermans erkende dat dit een knelpunt is en gaf aan dat er wordt gekeken naar aanpassingen in energiebelasting en netwerkkosten. Concrete toezeggingen bleven nog uit, maar het onderwerp wordt meegenomen in de verdere uitwerking richting de Voorjaarsnota.
“Dit is hét moment om keuzes te maken en ervoor te zorgen dat onze sector niet verdwijnt naar het buitenland,” besluit Gerlings.
Bron: Nekovri