Duurzaam en gezond voedsel voor een eerlijke prijs ligt binnen handbereik, dit stelt de Smart Food Alliance in hun 10 punten plan. Smart Food Alliance: “Onze leden zetten zich in om ons voedselsysteem toekomstbestendig te maken. Deze veranderingen gaan ongekend hard. Het is nu tijd voor de politiek om hier verder richting aan te geven, een stip op de horizon te zetten, zodat de kaders voor de langere termijn voor producent, handel en consument helder zijn.” Met dit doel in het achterhoofd heeft de Alliance 10 kernpunten opgesteld voor adequaat regeringsbeleid op het gebied van voedsel.
1. Deltaplan Voedsel en Deltacommissaris
Dit plan is noodzakelijk voor betere afstemming tussen de vijf ministeries op het gebied van duurzame voedselproductie, gezonde voeding, voedselzekerheid en verdienvermogen van boeren.
2. Middelgrote bedrijven als ketenregisseur voor duurzame voedselketens
Middelgrote bedrijven zijn wendbaar en de verbindende schakel tussen boer en burger. Voedselbeleid zou deze bedrijven beter moeten faciliteren een krachtige regierol te nemen in de keten.
3. Voedselvoorziening zeker stellen door veerkrachtige ketens
Voldoende en gezond voedsel moet te allen tijde gegarandeerd zijn. Dit vraagt om een situatie waarbij Europa minder afhankelijk is van import van voedsel en diervoeding dat ook in Europa geproduceerd kan worden.
4. Hoogwaardige voedselproducten als norm
Stimuleer binnen productgroepen de meest hoogwaardige en duurzame normen voor voedselproductie.
5. Transitiesubsidie voor voedselproducten
De overheid moert ondernemers krachtiger stimuleren te investeren met een transitiesubsidie.
6. Experimenteerruimte voor innovatie bedrijven
Nieuwe wetgeving zou ruimte moeten scheppen voor innovatieve bedrijven om makkelijker nieuwe producten en innovatieve processen te ontwikkelen en op de markt te brengen.
7. Maatregelen stikstofreductie moeten duurzame voedselproductie stimuleren
In de ruimtelijke omgevingsvisie moet deze landbouwgrond bestemd worden voor duurzame vormen van voedselproductie die in lijn zijn met natuurdoelstellingen.
8. Financiële stimulans voor groenten en fruit
De overheid moet een duidelijk signaal geven aan burgers om meer groenten en fruit te eten door een 0% btw-tarief in te stellen.
9. Richtlijnen voor een gezonde voedselomgeving
De Rijksoverheid moet richtlijnen opstellen waar een gezonde voedselomgeving aan zou moeten voldoen om samen met gemeenten tot een integraal pakket aan maatregelen te komen.
10. Een convenant voor eerlijke en inclusieve prijzen voor voedsel
Eerlijke handel en het internaliseren van externe kosten zoals milieu-,sociale en gezondheidskosten. De overheid moet hier, samen met de sector, afspraken over maken.
Bron: © Smart Food Alliance