Slimme biosensor spoort bacteriën op
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Slimme biosensor spoort bacteriën op

  • 15 juni 2022

Hoe zorg je ervoor dat het risico op verontreiniging van je smoothie zo minimaal mogelijk is? Voor startup Alberts een van de redenen om mee te doen aan een onderzoek naar de ontwikkeling van een biosensor waarmee voedingsproducten - goedkoop en snel - al tijdens het productieproces getest worden op mogelijke bacteriële verontreinigingen.

Biosensor

De vraag naar een systeem dat bacteriën al kan opsporen tijdens het productieproces is groot. Maastricht University, de KU Leuven en de Universiteit Hasselt hebben een sensortechnologie ontwikkeld waarmee dit kan. In het innovatieproject agrEUfood werken Nederlandse en Belgische onderzoekers en bedrijven samen met Brightlands Campus Greenport Venlo aan een biosensor die een synthetische herkenningslaag (receptor) gebruikt om, in dit geval, een bacterie op te sporen. Door deze sensor te integreren in een machine waarin een vers product gemaakt wordt, kan een eventuele verontreiniging snel opgespoord én opgelost worden.

Bacteriën

Volgens Kasper Eersels, assistent professor Sensor Engineering van Maastricht University is het met deze biosensor mogelijk dat je binnen twee á drie uur weet of je product vrij is van bacteriën. ‘De sensor moet natuurlijk wel weten welke bacterie hij moet opsporen. In dit project ligt de focus op de E-coli-bacterie. Maar als we deze biosensor werkend hebben, dan kunnen we ook schakelen naar andere toepassingen. Het type bacterie dat je detecteert, kan aangepast worden. Dat betekent concreet dat je deze technologie in de toekomst bijvoorbeeld ook in de tuinbouw kan gebruiken bij het opsporen van bacteriën in groente en fruit.’

Smoothierobot

Er is inmiddels een laboratoriumversie van de biosensor gemaakt die nu getest wordt bij onder andere het bedrijf Alberts in het Belgische Wijnegem bij Antwerpen. Deze startup heeft het allereerste smoothie-automaat ter wereld ontwikkeld. Met deze machine willen oprichters Glenn Mathijssen en Stefan Maas het de gebruiker gemakkelijk maken om te kiezen voor gezondere voeding en betere eetgewoontes te ontwikkelen. Naast machines voor smoothies, zijn er ook automaten beschikbaar voor warme soepen en vegan snacks.

Extra laag security

Omdat de smoothiemachine met verse producten werkt, is volgens Glenn het risico wel wat hoger dan bijvoorbeeld producten die gepasteuriseerd zijn. ‘We willen met deze biosensor een extra laag security in onze machine bouwen. Je meet ter plekke of je product vrij is van bacteriën. Als er iets niet klopt, stopt de machine automatisch. Je kijkt als ondernemer real-time mee en kan - als het nodig is - direct ingrijpen. Een ander voordeel van deze sensor is dat we ook beter kunnen achterhalen waar het probleem is gestart en daar actie op kunnen ondernemen.’

Brightlands.com

Bron: Brightlands