De hoogste omzetstijging in acht jaar en goede omzet-, order- en prijsverwachtingen. Groei van de personeelssterkte, toename van het aantal bedrijven, weinig faillissementen en verdere verbetering van het economisch klimaat. Dit zijn de actuele trends voor de voedingsindustrie, blijkt uit een analyse van recente CBS-cijfers door onze redactie.
De voedingsindustrie realiseerde in het tweede kwartaal van 2021 de hoogste omzettoename sinds het vierde kwartaal van 2013. De omzet vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder steeg met 8,1 procent. En zelfs 8,8 procent vergeleken met het laatste kwartaal van 2013. De omzet in het binnenland groeide met 9,1 procent, de export met 7,2 procent.
Voor het derde kwartaal zijn de ondernemers in de voedingsindustrie ook positief gestemd. 14,5 Procent van de ondernemers verwacht een verdere omzetstijging in het derde kwartaal en 8 procent een groei van de export.
Ondernemers in de groente- en fruitverwerkende industrie zijn het meest positief over de verwachte omzet: bijna 30 procent meer ondernemers verwachten een hogere omzet in het derde kwartaal. Met respectievelijk 18,1 en 13,9 procent meer optimisten dan pessimisten verwachten ook flink meer ondernemers in de spijsoliën- en -vettenindustrie en in de brood- en deegwarenindustrie een hogere omzet in het derde kwartaal. Enige dissonant is de meelindustrie, waar per saldo 14,6 procent van de ondernemers een lagere omzet voorziet in het derde kwartaal.
Licht positief over de omzetverwachtingen voor het derde kwartaal zijn:
De groente- en fruitverwerkende industrie is ook de branche waar de meeste ondernemers uitgaan van een groei van de export in het derde kwartaal (+29,1 procent). Per saldo het meest negatief over de exportontwikkeling in deze periode is de meelindustrie (-11,3 procent).
Met uitzondering van de ondernemers in de groente- en fruitverwerkende industrie, heeft het aantal ondernemers dat prijsstijgingen in het derde kwartaal verwacht de overhand. Het hoogst scoren de meelindustrie (+41 procent) en de spijsoliën- en –vettenindustrie (+26,2 procent). In de totale voedingsindustrie verwacht per saldo 15,5 procent van de ondernemers hogere prijzen.
De ondernemers in de voedingsindustrie gaan voor het derde kwartaal uit van toenemende orderontvangsten. Het verschil tussen het aantal ondernemers dat voor dat kwartaal een toename van de orderontvangsten verwacht versus het aantal dat uitgaat van een daling, bedraagt 16 procent. Bijna 10 procent verwacht een stijging van het aantal exportorders. Het saldo bedrijven dat een stijging van de orderontvangsten in het derde kwartaal verwacht is het grootst in de groente- en fruitverwerkende industrie (+34,3 procent) en negatief in de zuivelindustrie (-7,3 procent).
Sinds de start van de publicatiereeks in het eerste kwartaal van 2014 was het saldo bedrijven dat een groei van de personeelssterkte in de voedingsindustrie verwacht nog nooit zo hoog als in het derde kwartaal van 2021 (+15,8 procent). In het tweede kwartaal van 2020 ging nog 11,3 procent uit van een daling van de personeelssterkte. Het percentage bedrijven dat een stijging van de personeelssterkte verwacht was het hoogst in de meelindustrie was het (+41,7 procent) en het laagst bij de slachterijen en vleeswarenindustrie waar 0,4 procent uitgaat van een afname van werkgelegenheid
De voor het tweede kwartaal voorziene verbetering van het economisch klimaat, houdt ook in het derde kwartaal aan. Ging in het tweede kwartaal per saldo 10,2 procent van de bedrijven in de voedingsindustrie uit van een verbetering, in het derde kwartaal steeg dit naar 12,5 procent. De sterkste toename in de verbetering van het economisch klimaat laat de meelindustrie zien: +9,6 procent in het tweede kwartaal naar +48,5 procent in het derde kwartaal. De visverwerkende industrie (-1,1 procent) en de diervoederindustrie (-3,3 procent) blijven in het derde kwartaal licht negatief over de ontwikkeling van het economisch klimaat.
Het aantal bedrijven in de voedingsindustrie steeg van 6.350 in het tweede kwartaal naar 6.630 in het derde kwartaal (+4,4 procent). Absoluut groeide het aantal bedrijven in het derde kwartaal het hardst in de brood- en deegwarenindustrie, hier kwamen er 145 bedrijven bij (+4,2 procent). Relatief het sterkst groeide de spijsoliën- en –vettenindustrie, het aantal bedrijven steeg hier met 10 procent van 50 in het tweede kwartaal naar 55 in het derde kwartaal.
In de eerste zeven maanden van 2021 zijn er slechts 10 bedrijven in de voedingsindustrie failliet gegaan. De helft in de brood- en deegwarenindustrie. In april en juli ging geen enkel bedrijf failliet. In zowel januari als juni gingen 3 bedrijven failliet.
Bron: CBS