De vraag naar plantaardige eiwitten voor humane voeding groeit hard, vooral voor alternatieven voor zuivel en vlees. De Europese Unie wil daarom meer zelfvoorzienend worden om in de behoefte aan plantaardig eiwit te voorzien.
Met een brief aan de Voorzitter van de Tweede Kamer informeerde Carola Schouten het parlement op 1 september 2020 over de voortgang van deze Nationale Eiwitstrategie (NES). Ze geeft daarin aan dat er wordt ingezet op drie sporen, die elk de gehele eiwitwaardeketen omvatten. Uitgangspunt is dat de mogelijkheden moeten bijdragen aan verduurzaming, gezond en veilig voedsel, verdienvermogen voor Nederland en vraaggerichte innovatie.
Het eerste spoor betreft selectieve inzet op de teelt van bepaalde eiwitrijke gewassen in Nederland of, via export van Nederlandse kennis, elders in Europa.
Het tweede spoor betreft innovatie en ontwikkeling van nieuwe eiwitbronnen. Veel van deze nieuwe eiwitbronnen bevinden zich nog in de beginstadia van onderzoek, of zijn nog niet toepasbaar binnen de huidige wetgeving, wat betekent dat er flinke stappen genomen moeten worden voordat verantwoorde productie en consumptie mogelijk is. Op 1 april dit jaar is een nieuwe oproep gedaan voor onderzoekprojecten. Hiervoor is een budget van 15 miljoen per jaar.
Het derde spoor is eiwitproductie middels de verwaarding van reststromen. Daartoe is het Team Reststromen opgericht. Het zwaartepunt van de vragen die momenteel binnenkomen ligt op het verwaarden van voormalige voedingsmiddelen, keukenafval en reststromen van de plantaardige voedselproductie.
Op het gebied van het aanbod is verdere verbetering van de huidige generatie nieuwe eiwitproducten nodig; qua smaak, structuur, kwaliteit, duurzaamheid en prijs. Dat vergt mogelijk aanvullende inzet op innovatie, opschaling van productiecapaciteit en focus, bijvoorbeeld op specifieke markten en marktkansen in Europa.
Aan de vraagkant kan het gaan om aanvullende inzet op verschuiving in het eetgedrag van consumenten naar minder dierlijke en meer plantaardige eiwitten. Het kabinet zet in op een eetpatroon dat de leefomgeving minder belast, met een gezonde balans tussen dierlijk en plantaardig eiwit in het eetpatroon conform de Schijf van Vijf en vermindering van de gemiddelde overconsumptie van eiwit in Nederland.
Schouten: "De komende maanden zal ik -met behulp van de ideeën en aandachtspunten van verschillende spelers uit de eiwit-waardeketen- de bovengenoemde sporen vormgeven in een Nationale Eiwitstrategie, die ik eind van dit jaar aan uw Kamer zal sturen."
Bron: Ministerie LNV