AI biedt de voedingsindustrie ongekende mogelijkheden voor efficiëntie en productiviteit. Door machine learning en geavanceerde data-analyse te combineren, kunnen bedrijven nauwkeuriger beslissingen nemen. Dit helpt de voedingsindustrie te voldoen aan de groeiende wereldwijde voedselvraag. Traditioneel gebeurt kwaliteitscontrole handmatig en steekproefsgewijs, maar met AI kunnen camera’s tijdens de productie data verzamelen. AI kan vervolgens de kwaliteit bepalen en direct toepassen in het productieproces. Dit resulteert in consistent hoogwaardige producten en vermindert de productuitval aanzienlijk.
Albert Beekhuizen, CFO van Royal Smilde, beschouwt AI als een essentiële ontwikkeling. Hij merkt op dat medewerkers vaak sneller AI adopteren dan het bedrijf zelf. “Medewerkers gebruiken vaak al AI-oplossingen in hun dagelijkse werkzaamheden voordat het bedrijf er officieel mee aan de slag gaat,” zegt Beekhuizen. “Om die reden hebben we de regie genomen en zijn we proactief aan de slag gegaan met AI. We hebben geïnvesteerd in het vergroten van de kennis binnen ons team en een duidelijk AI-beleid opgesteld.”
Royal Smilde ziet grote potentie in AI om bedrijfsprocessen te verbeteren en efficiënter te maken. “We hebben al enkele succesvolle implementaties gezien, zoals bij klachtafhandeling en benchmarkanalyses,” vertelt Beekhuizen. “Op korte termijn kijken we naar verantwoorde inzet van AI in diverse processen. Op lange termijn willen we AI geleidelijk in al onze bedrijfsprocessen integreren. De eindverantwoordelijkheid blijft echter altijd bij onze medewerkers. Zij moeten AI zien als een hulpmiddel om hun werk beter te doen, niet als vervanging.”
Beekhuizen benadrukt dat de menselijke factor essentieel blijft: “AI kan veel voordelen bieden, maar het succes hangt af van hoe goed onze mensen ermee kunnen werken. Daarom investeren we in training en educatie, zodat iedereen binnen Royal Smilde begrijpt hoe ze AI effectief kunnen inzetten. We willen dat onze medewerkers zich ondersteund voelen door technologie, niet bedreigd.”
Robbert van ’t Hoff, algemeen directeur van Westfort Vleesproducten, benadrukt het belang van AI-toepassingen binnen zijn bedrijf. Camera’s analyseren real-time beelden voor risicoanalyses bij het binnenbrengen van varkens, wat helpt bij het verbeteren van dierenwelzijn door best practices te delen. Van ’t Hoff wijst op de noodzaak om de menselijke factor niet uit het oog te verliezen en medewerkers te begeleiden.
"We willen dat medewerkers zich veilig voelen in hun werkomgeving," aldus Van ’t Hoff. "Het is belangrijk dat zij begrijpen hoe AI hun werk kan verbeteren en niet vervangen. Door transparant te communiceren en medewerkers te betrekken bij de implementatie, creëren we een omgeving van samenwerking en vertrouwen."
Van ’t Hoff vervolgt: "AI-technologie is open source en betaalbaar, wat het toegankelijk maakt voor bedrijven van elke omvang. Door AI te integreren in onze processen, kunnen we zowel dierenwelzijn als efficiëntie verbeteren. We zorgen ervoor dat AI-toepassingen worden gebruikt om onze hoge standaarden te handhaven en zelfs te verhogen. Uiteindelijk blijft het mensenwerk, waarbij AI een ondersteunende rol speelt. Ons doel is om een balans te vinden tussen technologie en menselijke vaardigheden, zodat we niet alleen onze productieprocessen optimaliseren, maar ook bijdragen aan een veilige en humane werkomgeving. Het welzijn van onze medewerkers en dieren staat altijd voorop."
Van ’t Hoff benadrukt dat de continue verbetering van processen en het welzijn van zowel medewerkers als dieren centraal staan in de toepassing van AI bij Westfort Vleesproducten. Door AI op een verantwoorde en transparante manier te gebruiken, kunnen bedrijven in de voedingsindustrie significante voordelen behalen zonder de menselijke factor uit het oog te verliezen.
Voedingsbedrijven onderzoeken actief wat AI voor hen kan betekenen, met tal van toepassingen zoals het schrijven van rapporten en het gebruik van AI-chatbots in de klantenservice. Dit bespaart tijd, zodat medewerkers zich op complexere taken kunnen richten. AI helpt ook bij data-analyse om bedrijfs- en productieprocessen te verbeteren, zoals beeldherkenning en portionering van voeding. Slim omgaan met data en technologie is cruciaal voor een betere productkwaliteit en om competitief te blijven.
Ceel Elemans, Sector Banker Food, benadrukt de snelle ontwikkelingen in AI-technologie. Voedingsbedrijven passen steeds vaker AI toe door de grotere rekenkracht, betere technologieën en stijgende personeelskosten. AI-toepassingen worden goedkoper, en ondanks variërende datakwaliteit, kan AI meer bereiken met minder. Dit verhoogt zowel de productiviteit als de innovatiekracht, wat commerciële kansen biedt. Jaarlijks wordt 2 miljard euro geïnvesteerd in de voedingsindustrie, waarvan bijna de helft naar automatisering en digitalisering gaat.
Bron: ING Magazine juli 2024
Bron: ©Travelpixs/SHUTTERSTOCK