Rol bio-energie bij beperking klimaatverandering
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Rol bio-energie bij beperking klimaatver­an­dering

  • 03 september 2020

De bijdrage van grootschalige toepassing bio-energie met CO2-afvang en -opslag (BECCS) over een periode van dertig jaar is relatief beperkt, dit blijkt uit een onderzoek van de Radboud Universiteit, de Universiteit Utrecht en het Nederlands Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) gepubliceerd op 24 augustus in Nature Climate Change. Bij evaluatie van BECCS over de volledige 21e eeuw is het totale potentieel daarentegen theoretisch zo groot als de huidige CO2-emissie. Echter leidt deze oplossing tot een enorm landbeslag.

Het doel van het Klimaatakkoord van Parijs is de stijging van de wereldtemperatuur te beperken tot ruim onder de 2 graden Celsius. Veel studies laten zien dat BECCS een belangrijke bijdrage zou kunnen leveren aan het behalen van dit doel. Tijdens de groei van biomassa wordt CO2 vastgelegd. Door na verbranding CO2 af te vangen en op te slaan in de grond, kan BECCS theoretisch netto CO2 uit de atmosfeer verwijderen. 

Voor een goede evaluatie van het potentieel van BECCS moeten verschillende factoren, zoals locatie van de biomassaproductie, de periode waarover de impact is geëvalueerd en het soort geproduceerde energie worden beschouwd. De onderzoekers hebben bij de evaluatie van het wereldwijde potentieel van BECCS gebruik gemaakt van een uniek computermodel dat met al deze factoren rekening houdt.

BECCS-potentieel

Steef Hanssen, hoofdauteur van het onderzoek, legt uit: ”Eerdere implementatie van BECCS vergroot het potentieel om klimaatverandering te beperken aanzienlijk. Bij evaluatie over de komende dertig jaar is het wereldwijde potentieel van BECCS beperkt tot 28 EJ per jaar voor elektriciteit met negatieve emissie, waarmee per jaar 2,5 Gton CO2 wordt vastgelegd. Over de hele eeuw kan het potentieel veel groter zijn: in het meest extreme geval zelfs tot 220 EJ per jaar en 40 Gton CO2 per jaar. Dit is ongeveer hetzelfde als de huidige emissie, wat duidt op een aanzienlijk biofysisch potentieel voor bio-energie.”

De resultaten voor de komende dertig jaar zijn vooral gevoelig voor wat er gebeurt met de oorspronkelijk aanwezige vegetatie voor het ontstaan van plantages. ”Het is duidelijk beter om oorspronkelijke biomassa te gebruiken voor energie of materialen dan deze te verbranden”, benadrukt Hanssen. ”Als de oorspronkelijke biomassa ook wordt gebruikt om bio-energie te produceren, of voor hout of papier in andere sectoren, neemt het vast te leggen potentieel BECCS-elektriciteit sterk toe, van 2,5 tot tussen 5,9 en 11 Gton CO2 per jaar.”

Grote stukken land nodig

Volledig wereldwijde implementatie van BECCS leidt tot grote vraag naar land, wat mogelijk concurrentie veroorzaakt met ander gebruik van land, zoals voor voedselproductie en bescherming van biodiversiteit. In de meest extreme gevallen is in het jaar 2100 zo'n 0,8 tot 2,4 miljard ha land nodig voor het verbouwen van gewassen voor BECCS. Dit komt overeen met 5 tot 16% van het totale landoppervlak op aarde. Detlef van Vuuren (Universiteit Utrecht en PBL) voegt daarom toe: ”Het grootschalig gebruik van BECCS is ondanks het potentieel niet zondermeer aantrekkelijk: de unieke bijdrage om CO2 uit de atmosfeer te verwijderen komt met een groot beslag op de ruimte. Dit zou goed tegen elkaar moeten worden afgewogen. Beleidsmakers moeten daarom ook goed kijken naar andere opties voor verlaging van de emissies, zoals veranderingen in levensstijl en meer gebruikmaken van andere bronnen van hernieuwbare energie. Alleen dan kunnen we de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen en de verwijdering van kooldioxide bereiken waar we met Parijsakkoord naar streven.”

Pbl.nl

Bron: Nederlands Planbureau voor de Leefomgeving