We staan vandaag voor de ongekende uitdaging om op een ecologisch duurzame en betaalbare manier voldoende eiwitten te produceren en te distribueren om tegen 2050 meer dan negen miljard mensen te voeden. De eiwitcalorieën die mensen overal ter wereld verbruiken, maken ongeveer 15-20% uit van hun energie-inname. Dit maakt eiwit tot een belangrijke voedingsbehoefte.
Plantaardige eiwitten bieden een veelbelovende oplossing voor onze voedingsbehoeften, omdat ze al sinds jaar en dag worden gebruikt en geteeld, omdat de productiekosten lager zijn en omdat ze in veel delen van de wereld gemakkelijk verkrijgbaar zijn. Plantaardige eiwitten hebben echter een relatief slechte functionaliteit, gedefinieerd als slechte oplosbaarheid, schuim-, emulgeer- en geleereigenschappen, waardoor hun gebruik in voedingsproducten beperkt is. In vergelijking met dierlijke eiwitten, waaronder zuivelproducten, staat de technologie op het gebied van plantaardige eiwitten nog in de kinderschoenen. Om deze kloof te overbruggen is er dringend behoefte aan vooruitgang in de ontwikkeling van plantaardige eiwitten en de kennis om plantaardige voedingsmiddelen te maken.
Dit artikel richt zich op een aantal opvallende kenmerken van de wetenschap en technologie van plantaardige eiwitten, waarbij de huidige stand van zaken wordt weergegeven en nieuwe onderzoeksrichtingen worden belicht. De nadruk ligt op hoe het manipuleren van plantaardige eiwitstructuren tijdens de extractie, fractionering en modificatie van eiwitten de functionaliteit van eiwitten aanzienlijk kan verbeteren. Om nieuwe plantaardige voedingsmiddelen te creëren, worden belangrijke overwegingen besproken, zoals interacties tussen eiwitten en polysacchariden, de toevoeging van door plantaardige eiwitten gegenereerde aroma's en enkele nieuwe technieken om plantaardige eiwitten te structureren. Ten slotte wordt ook aandacht besteed aan voeding als kompas om de routekaart van plantaardige eiwitten te navigeren.
Bron: ©MDPI