Met de verkiezingen voor de deur hebben alle politieke partijen hun verkiezingsprogramma’s weer gereed. Voor ProVeg het moment om duidelijk te maken dat de plannen van onze overheid best wat ambitieuzer mogen. Want, zo blijkt uit onderzoek van Kieskompas, de kiezer -van links tot rechts- droomt al voorbij de toekomstplannen van de partijen waar ze op stemmen. Een speciale voedsel kieswijzer moet helpen de lat te verhogen.
ProVeg vroeg Kieskompas om te onderzoeken of de burger bemoeienis wil van de overheid en wat blijkt: de kiezer is progressiever dan de meeste politieke partijen. ProVeg: “Met het onderzoek hebben we aangetoond dat burgers graag zien dat de overheid zich meer bemoeit met dit onderwerp. En dat de ambities voor de overgang van minder dierlijk naar meer plantaardig wat hen betreft best wat ambitieuzer mogen.”
Waar de Nederlandse overheid bijvoorbeeld inzet op een verdeling van de helft dierlijk en de helft plantaardig in 2030, daar staat de consument al open voor een verhouding van 60% plantaardig en 40% dierlijk in 2025. “Daarom willen wij de partijen laten zien dat hun eigen kiezers verder zijn op dit gebied dan zijzelf en dat ze dus niet bang hoeven te zijn dat een plantaardiger plan ten koste gaat van de stemmen.”
Met de New Food Kieswijzer wil ProVeg de kiezer helpen een partij te vinden die, als het gaat om de eiwittransitie, dezelfde ambities deelt. Het is in tegenstelling tot het veelgebruikte Kieskompas geen vragenlijst met stellingen, maar de wijzer helpt je wel om beter te kiezen. Om een zo compleet en eerlijk mogelijk beeld te geven bestaat de New Food Kieswijzer uit drie onderdelen: een animatie die inzicht geeft in de standpunten van de partijen, individuele beloftes van politici -de zogeheten New Food Pledge- , en het online New Food Debat.
Met de New Food Kieswijzer helpt ProVeg de kiezer en daagt het tegelijkertijd politici uit om ambitieuze doelen te stellen en beloftes uit te spreken. Niet om later met de vinger te wijzen als deze niet behaald worden, maar juist om te helpen deze waar te maken.
Bron: ProVeg Netherlands