Consumenten eten graag lokaal geproduceerd brood, toch ligt er nauwelijks Nederlandse tarwe in de supermarkt. Volgens het rapport 'Economische kansen en uitdagingen voor Nederlandse baktarwe in de broodketen' van Wageningen Economic Research zijn de mogelijkheden aanwezig. Maar voordat eigen tarwe in het brood belandt, moet de hele keten in actie komen.
Het rapport bevestigt dat prijs het belangrijkste obstakel vormt. Voor akkerbouwers blijft baktarwe financieel onaantrekkelijk, vooral door lagere hectareopbrengsten en extra kosten voor stikstofbemesting. Collecteurs worstelen met extra kosten voor gescheiden opslag van baktarwe, geschat op 10 tot 15 euro per ton. Dit bedrag is vaak hoger dan de premie die voor baktarwe wordt betaald, waardoor gescheiden opslag niet rendabel is. Maalderijen geven de voorkeur aan buitenlandse tarwe vanwege stabielere kwaliteit tegen vergelijkbare of lagere prijzen. Bakkers, vooral de industriële, sturen vooral op een constante kwaliteit en scherpe kostprijs.
Toch zijn er duidelijke kansen dankzij klimaatverandering. Zachtere winters en drogere zomers kunnen positief uitpakken voor de kwaliteit van Nederlandse baktarwe, hoewel waterbeschikbaarheid wel een aandachtspunt blijft. Daarnaast kunnen gerichte teeltmaatregelen zoals optimalisering van stikstofbemesting en meer aandacht voor eiwitkwaliteit ervoor zorgen dat meer Nederlands graan geschikt wordt voor broodproductie.
De markt voor lokale producten en plantaardige eiwitten biedt eveneens kansen voor Nederlandse baktarwe. Dit vraagt wel om een betere afstemming tussen telers, maalderijen, bakkers en retailers. Volgens de geïnterviewde experts is minimaal 30 procent Nederlandse tarwe in brood technisch haalbaar, mits de kwaliteit en beschikbaarheid gegarandeerd kunnen worden. Maar om dat te bereiken is intensieve samenwerking binnen de hele keten noodzakelijk. Zoals het rapport duidelijk stelt: "Met de juiste stimulans bij alle schakels in de keten kan het aandeel Nederlandse baktarwe groeien.”
Lees het rapport ‘Economische kansen en uitdagingen voor Nederlandse baktarwe in de broodketen'
Bo-akkerbouw.nl
Bron: BO Akkerbouw