De wereldwijde handel in pluimveevlees is de afgelopen jaren flink veranderd. Volgens de World Poultry Map van RaboResearch groeide de handel tussen 2018 en 2023 met slechts 8%, ofwel 1 miljoen ton. Dit bescheiden groeitempo komt door diverse verstoringen, zoals de coronapandemie, vogelgriep en Afrikaanse varkenspest. Daarnaast spelen geopolitieke spanningen, hoge voerprijzen en handelsbeperkingen een rol in de marktvolatiliteit. Vooral de oorlog in Oekraïne en de handelsspanningen tussen westerse landen en China hebben de wereldwijde handelsstromen beïnvloed.
Ondanks de beperkte groei in de wereldwijde importvolumes heeft Brazilië zijn positie als grootste exporteur verstevigd. Het land wist bijna 90% van de groei in de pluimveehandel te bemachtigen, mede dankzij lage productiekosten en een strategische spreiding van afzetmarkten. Landen als China, Mexico, het VK en de Filipijnen hebben hun import verhoogd, terwijl Saudi-Arabië en Zuid-Afrika juist minder zijn gaan importeren vanwege voedselzekerheidsmaatregelen. Naast Brazilië zagen ook Thailand, China, Oekraïne en Rusland hun export toenemen, terwijl de VS en de EU marktaandeel verloren.
Hoewel de handelsvolumes slechts beperkt groeiden, is de waarde van de wereldwijde pluimveehandel sinds 2020 met 20% tot 25% gestegen, vooral door hogere prijzen. De gemiddelde exportprijs van pluimvee steeg van 1.400 dollar per ton in 2004 naar 2.400 dollar nu. Dit komt door inflatie, hogere productiekosten en een verschuiving naar verwerkt pluimvee. Thailand en China profiteren het meest van gunstige markttoegang, terwijl Brazilië ondanks zijn dominante positie qua exportvolume slechts gemiddeld scoort in exportwaarde. De verwachting is dat de groei in de pluimveesector de komende vijf jaar beperkt blijft tot 1% à 2% per jaar, met een mogelijke verschuiving in marktaandelen door geopolitieke en economische ontwikkelingen.
Bron: RaboResearch