De productie van Parmaham is een stuk duurzamer geworden. Dankzij een grootschalig project beschikken producenten nu over een eigen tool om hun milieu-impact gericht aan te pakken. Het initiatief werd geleid door het Consorzio del Prosciutto di Parma en liep van 2022 tot begin 2025.
Samen met de Politecnico di Milano, softwareontwikkelaar Enersem en certificeringsorganisatie CSQA is de hele Parmahamketen onderzocht. Daarbij is gewerkt met de Product Environmental Footprint (PEF)-methodologie, een door de Europese Commissie erkende standaard. Op basis hiervan is voor alle hammen met BOB-status een milieuprofiel opgesteld. Dat profiel is vereist voor toelating tot het keurmerk ‘Made Green in Italy’.
In de slotfase van het project is software ontwikkeld waarmee producenten hun energieverbruik en ecologische voetafdruk kunnen analyseren. De tool toont prestaties en doet aanbevelingen die passen bij de bedrijfsvoering. Veel bedrijven binnen het consortium gebruiken de software inmiddels actief.
Voor Nederlandse retailers en consumenten onderstreept dit project dat Parmaham niet alleen een product met herkomstgarantie is, maar ook een bewuste keuze. “De sterke band tussen Parmaham en het gebied van herkomst brengt ook verantwoordelijkheden met zich mee,” zegt voorzitter Alessandro Utini. “Dit project helpt producenten om hun impact verder te beperken én verstevigt tegelijkertijd hun concurrentiepositie op internationale markten.”
Bron: Consorzio del Prosciutto di Parma