Optimisme in de melkveesector ondanks uitdagingen
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Optimisme in de melkvee­sector ondanks uitdagingen

  • 02 december 2024

De melkveehouderij laat wereldwijd een gemengd beeld zien, met stijgende melkprijzen en een betere beschikbaarheid van veevoer. Volgens RaboResearch zal de melkproductie in 2025 met 0,5% toenemen in de belangrijkste exportregio’s, een voorzichtig herstel na een daling in 2023. Vooral Oceanië drijft de groei dankzij seizoenspieken, terwijl andere regio’s, waaronder Europa, gematigd groeien.

Betere marges door hogere prijzen en lage kosten

Stijgende melkprijzen gecombineerd met lagere voerprijzen zorgen voor verbeterde marges voor melkveehouders. Dit biedt kansen voor verdere productieherstel in 2025. Vaccinatieprogramma’s in Europa en de VS kunnen het effect van ziekten zoals blauwtong en vogelgriep beperken, al blijven deze een risico voor melkproductie en vruchtbaarheid. Vooral in Noordwest-Europa remt blauwtong de productie, terwijl Ierland na zwakke resultaten in 2024 ruimte ziet voor groei in 2025.

Europese zuivelvraag voorzichtig herstellend

De Europese zuivelconsumptie blijft onder druk door terughoudende consumentenuitgaven en smalle marges in foodservice en retail. Toch tonen zuivelprijsindexen vanaf het tweede kwartaal van 2024 een opwaartse trend, met prijsstijgingen voor boter, kaas en consumptiemelk. Optimisme heerst in landen zoals Frankrijk en Polen, waar respectievelijk gunstig weer en verhoogde kaasproductie bijdragen aan groei.

Met een stijgende melkprijs, zoals de gegarandeerde melkprijs van FrieslandCampina die in november steeg naar €55,50 per 100 kg, lijken melkveehouders in Europa voorzichtig optimistisch voor 2025. Toch blijven de druk op de mestmarkt en de economische situatie van consumenten bepalend voor de komende periode.

Rabobank.nl

Bron: Rabobank