Opleving economie in juni
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Opleving economie in juni

  • 07 juli 2020

Op 11 mei werd een deel van de ‘lockdown’-maatregelen versoepeld. Hoewel sommige bestedingscategorieën hiervan profiteerden, werd geconcludeerd dat de heropleving niet spectaculair was. De maatregelen werden verder versoepeld op 1 juni, waarbij zelfs werd gesproken van een ‘heropening’ van de economie. Toch mag nog niet alles; al met al keerde de Nederlandse economie grotendeels terug naar het ‘normaal’ van voor de coronacrisis. Maar zien we dit ook terug in de economische data? In een publicatie van ABN AMRO onderzoekt men aan de hand van actuele data hoe succesvol de heropening van de Nederlandse economie in juni is geweest.

Vertrouwen lijkt te groeien

De vertrouwensindicatoren van het CBS laten een positief beeld zien. Ondernemers zijn minder negatief. Het producentenvertrouwen steeg van ‑25,1 in mei naar ‑15,1 in juni. Vooral het oordeel over de verwachte bedrijvigheid steeg sterk. De verslechtering van dit oordeel, die in april plaatsvond, is daarmee grotendeels teniet gedaan. Ook consumenten zijn volgens het CBS wat minder somber. Het consumentenvertrouwen kwam in de tweede helft van juni uit op ‑26, tegen ‑29 in de tweede helft van mei. Vooral de koopbereidheid en het oordeel van consumenten over de economische situatie in de komende twaalf maanden waren minder negatief. Het is lastig om op basis van vertrouwensindicatoren harde conclusies te trekken. Maar ook de sentiment-indicator van ABN AMRO laat een sterke opleving zien. De combinatie van het snel teruglopende aantal besmettingen en de versnelde versoepeling van de maatregelen stemt de Nederlander positief.

Is een opleving in vertrouwen goed nieuws voor de toekomst?

Uit de actuele indicatoren over de maand juni blijkt dat de Nederlandse economie weer draait, maar niet op volle toeren. De economische activiteit veert snel op, maar wordt nog steeds beperkt, onder andere door aanhoudende maatregelen om het virus onder controle te houden, voorzichtigheid van consumenten en ondernemers en een krimp van de vraag naar Nederlandse producten en diensten vanuit het buitenland. De capaciteit van de Nederlandse economie kan niet volledig benut worden. De bank verwacht dat deze ‘95%-economie’ de realiteit blijft, totdat er een vaccin beschikbaar is en (een groot gedeelte van) Nederland is ingeënt. ABN AMRO houdt de assumptie aan dat vaccinatie medio 2021 gerealiseerd wordt. Voor deze tijd zal de Nederlandse economie (bbp) dan ook niet terugkeren naar het niveau van voor de coronacrisis. Al met al verwacht ABN AMRO dat de Nederlandse economie in 2020 met 5,6% krimpt. Voor 2021 wordt er een mager herstel verwacht van 2,7%. Dit herstel maakt het geleden verlies van 2020 dus lang niet goed. Daarnaast wordt niet verwacht dat het bbp voor het eind van 2022 weer op het niveau komt van voor de crisis.

Dat betekent het derde kwartaal een forse opleving, maar daarna gematigde groei

ABN AMRO: “In het derde kwartaal van dit jaar zullen we een opleving zien van naar schatting circa 5,5% a 6% k-o-k (kwartaal-op-kwartaal), aangezien het dieptepunt van de coronacrisis plaatsvond in het tweede kwartaal, toen de economie tijdens de lockdown praktisch stil kwam te liggen (onze verwachting voor het tweede kwartaal: -10% k-o-k). In het vierde kwartaal zal de kwartaalgroei mager zijn (onze verwachting: tussen de 0,5% en 1% k-o-k). Bovenop de met het virus samenhangende beperkingen en terughoudendheid van consumenten en ondernemers, zullen in het vierde kwartaal van dit jaar en het eerste kwartaal van volgend jaar de tweede-ronde-effecten zwaarder gaan wegen. Een hogere werkloosheid, krappere financiële condities, bedrijfsfaillissementen en verstoringen in toeleveringsketens zullen de opleving van de groei dempen.”

abnamro.nl

Bron: © ABN AMRO