Ontdek hoe productinspectie de inflatie-impact vermindert
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Ontdek hoe productin­spectie de inflatie-impact vermindert

  • 03 november 2022

De stijgende productiekosten vormen een uitdaging voor voedselproducenten in heel Europa. Rob Rogers, Senior Advisor Food Safety & Regulation van METTLER TOLEDO legt uit hoe productinspectietechnologie de impact van inflatie kan reduceren.

Europese voedselproducenten en verpakkingsbedrijven krijgen vaak somber economisch nieuws te horen. De inflatie stijgt over het hele continent en bereikte 10% in september 2022 (1), een toename ten opzichte van de inflatiepiek in april van 7,4% (2).

Het is ook duidelijk waarom we te maken hebben met deze stijgende trend. De oorlog in Oekraïne heeft een enorme ontwrichting en torenhoge energiekosten teweeggebracht. Ook de prijzen van grondstoffen zoals graan en tarwe zijn door dit conflict sterk gestegen.

De tussentijdse winterprognose 2022 van de EU voorspelt (3) dat de inflatie in 2023 met 3,2% voor de gehele gemeenschap beter beheersbaar zal worden (2,7% voor de eurozone). Gezien de onzekerheid op de markt, zullen de kosten voor voedselproducenten op korte en middellange termijn desondanks waarschijnlijk blijven stijgen.

Focussen op oplossingen

Hoe kunnen voedselproducenten deze stijgende productiekosten aanpakken? Eén manier is om hun aandacht te richten op efficiëntie, productiviteit en minder productverspilling, en hierbij speelt productinspectietechnologie een grote rol. Iedereen erkent het belang van productinspectiesystemen, zoals checkweighing, metaaldetectie en X-ray inspectie om aan de productkwaliteits- en veiligheidsvereisten te voldoen. Het verhogen van de productiviteit en het beheersen van de kosten is echter ook van essentieel belang. 

Met nauwkeurige checkweighing kunnen de productietoleranties en dus de productverspilling worden gereduceerd, zodat voedselproducenten hun dure ingrediënten en grondstoffen optimaal gebruiken en hun kosten verlagen. Met checkweighing en de juiste controles kunnen voedselproducenten ook voldoen aan de wet- en regelgeving inzake maten en gewichten. 

De ideale opstelling is een checkweigher die is uitgerust met zeer nauwkeurige load cells met elektromagnetische krachtherstelling (EMFR) compleet met feedbackregeling en software voor statistische controles. Dit resulteert in nauwkeurige wegingen op hoge snelheid en stelt producenten in staat om precies de juiste afvulniveaus voor verpakkingen te bepalen en grondstoffen te besparen. Feedbackregeling bewaakt het afvulniveau en communiceert automatisch met de afvulmachine voor de juiste afstelling. De software voor statistische controle registreert het afvulniveau van elke verpakking voor auditdoeleinden, zodat de producent kan aantonen dat hij aan de geldende weegvoorschriften voldoet, zoals aan de Richtlijn Meetinstrumenten (MID). 

Deze manier van werken levert aanzienlijke besparingen op. Bij gebruik van een C-serie checkweigher met FlashCell™-technologie van METTLER TOLEDO, kan een productielijn die gedurende drie shifts van acht uur elke minuut honderd pakken meel van 1 kg produceert, nagenoeg 5 kg meel per dag besparen als aan de strenge MID-voorschriften wordt voldaan. Is de producent niet verplicht om aan de MID-voorschriften te voldoen, dan kan 1.170 kg per dag worden bespaard, op basis van een toegestane ondervulling van 10 g per verpakking. In de loop van een productiejaar van 300 dagen komt dit neer op ruim 350.000 kg meel en een besparing van ruim € 185.000 bij een groothandelsprijs van € 0,53 per kg. De boodschap is dat op een snelle productielijn het instellen van nauwkeurige afvulniveaus aanzienlijke grondstofbesparingen kan opleveren.

Inspectietechnologieën

Moderne metaaldetectiesystemen omvatten talrijke functies die speciaal zijn ontwikkeld om gebruikers te helpen bij het verlagen van hun productiekosten. Voorbeelden daarvan zijn de Reduced Test Mode en de automatische testsystemen die de productiviteit verhogen, aangezien er minder, of minder arbeidsintensieve, productiestops nodig zijn. Dit verbetert de productiviteit en reduceert de downtime en de productverspilling.

Bovendien kunnen voedselproducenten moderne metaaldetectietechnologie met 'productclustering'-software gebruiken, waardoor verschillende producten via één enkele instelling kunnen worden geïnspecteerd, zodat er minder productwisselingen en productonderbrekingen hoeven plaats te vinden.

Vrije val- en pijplijn-metaaldetectiesystemen zijn ideaal voor de inspectie van grondstoffen voor voedingsmiddelen, door bijvoorbeeld korrels en poeders in bulk of slurry's en pasta's op hoge snelheid te inspecteren. Deze systemen bevatten ook zeer snelle uitwerpmechanismen die de met metaal verontreinigde ingrediënten heel efficiënt uit de productielijn verwijderen.

Ook kan X-ray inspectie worden gebruikt voor onverpakte bulkproducten om verontreinigde ingrediënten uit de productielijn te verwijderen voorafgaand aan verdere productieprocessen die waarde aan het product toevoegen. Dit kan de productverspilling en de algehele kosten sterk reduceren, vanwege minder uitgeworpen product en minder tijd- en arbeidskosten die dergelijke productieonderbrekingen met zich meebrengen. 

Zelfs bij verpakte producten kan X-ray inspectie kosten besparen door individuele verontreinigde producten te inspecteren en uit te werpen in plaats van multi-packs uit te werpen wanneer slechts een deel van de verpakking verontreinigd is. Naast de voedselverspilling wordt ook verpakkingsmateriaal verspild, en dat is ook een kostenpost die producenten onder controle moeten houden.

Energieverbruik en digitalisering

Er moeten nog twee aspecten worden benadrukt. Het eerste is het belang van het energieverbruik. Producenten die investeren in de nieuwste machines voor productinspectie profiteren van een onmiddellijk en blijvend voordeel, omdat deze systemen heel energiezuinig zijn. De nieuwste generatie X-ray systemen van METTLER TOLEDO Safeline gebruikt bijvoorbeeld vijf maal minder energie dan andere oplossingen. Op basis van een besparing van 5 kWh per dag en een productie van 300 dagen per jaar kan een producent met één enkele X-ray machine 1,5 MWh per jaar besparen, waardoor de energiekosten dalen en de milieuprestaties van het bedrijf worden verbeterd.

Het tweede aspect waarmee rekening moet worden gehouden, is de impact van de automatische verzameling en opslag van productielijndata bij gebruik van de nieuwste productinspectiesystemen. Een handmatige, op papier gebaseerde dataverzameling is tijdrovend en deze tijd kan beter aan andere taken worden besteed. Bovendien is een handmatige dataverzameling foutgevoelig en bestaat het gevaar dat records verloren gaan. 

Vergelijk dit met een automatische dataverzameling, die altijd toegankelijk, nauwkeurig en up-to-date is, en daardoor het bewijs van compliance met de wet- en regelgeving kan leveren. Een automatische dataverzameling biedt ook inzicht in verbeterkansen voor de efficiëntie en productiviteit en zelfs eventuele tijd- en kostenbesparingen.

Natuurlijk gaat digitalisering gepaard met de kosten van een investering in nieuwe of verbeterde systemen, maar de potentiële efficiënties die door de nieuwste technologie worden behaald, resulteren in een betrekkelijk snel investeringsrendement. Bovendien leidt het verbeterde onderhoud en de ondersteuning tot minder downtime en langere optimale prestaties. 

We weten dat voedselproducenten voortdurend op zoek zijn naar een antwoord op de stijgende kosten, en dit jaar is dit nog veel dringender geworden. Meer dan ooit tevoren zoeken ze naar slimme oplossingen, en de nieuwste productinspectietechnologie kan zeker helpen om de stijgende productiekosten aan te pakken. 

Geef u op voor een live webinar op 17 november en ontdek hoe inspectietechnologie wordt ingezet om de stijgende kosten van de voedingsmiddelenproductie aan te pakken. U kunt zich hier aanmelden: www.mt.com/pi-combatcosts

Met metaaldetectietechnologie realiseert Jewel Date kostenbesparingen
Jewel Date had een productie-uitdaging met een oud productinspectiesysteem dat vele productiedagen kostte en veel energie verbruikte. Deze producent van hele dadels, dadelboter, dadelsuiker en dadelpasta moest de dadelpasta voor inspectie in bulkverpakkingen van 18 kg invriezen, aangezien het bestaande systeem niet geschikt was voor hete pasta. Het resultaat was vijf dagen productievertraging, een ingewikkelde logistiek en veel extra energieverbruik.

De oplossing was om het Profile Advantage Pipeline metaaldetectiesysteem van METTLER TOLEDO te installeren dat geschikt is voor hete pasta's. Aangezien de bulkvolumes nu niet langer ingevroren hoeven te worden, wordt de verontreinigde pasta in veel kleinere hoeveelheden uitgeworpen en zijn de vertragingen en logistieke problemen geëlimineerd. Het bedrijf heeft enorme productiviteitsverbeteringen en kostenbesparingen gerealiseerd, zegt Operations Manager Steve Luicci: “Het Profile Advantage-systeem bespaart ons enorm veel tijd, arbeid en nutsvoorzieningen. Het is moeilijk in te schatten hoeveel tijd en geld het systeem ons heeft bespaard. Het belangrijkste is dat het twee keer zo gevoelig is als ons vorige systeem en er bijna geen foutieve uitworpen voorkomen.”

Bronnen

(1) ec.europa.eu
(2) www.cnbc.com
(3) ec.europa.eu

Bron: Mettler Toledo