Een team onderzoekers van de Technische Universiteit van Oost-Westfalen-Lippe heeft onderzocht of en in welke mate norovirussen op groente en fruit onschadelijk gemaakt kunnen worden door middel van koude verneveling van waterstofperoxide. Het team werd geleid door professor Barbara Becker.
Norovirussen overleven bij temperaturen van -150°C tot 200°C. Daarnaast kunnen zij meer dan een week overleven buiten hun gastheer (dus op groente en fruit). Naar schatting worden tussen de 20% en 40% van alle norovirusinfecties veroorzaakt door het eten van besmet voedsel, en dan met name onbewerkt of diepgevroren groente en fruit.
Om uit te zoeken of norovirussen op groenten en fruit effectief gedeactiveerd konden worden met koude verneveling van waterstofperoxide zijn er twee verschillende vernevelingssystemen gebruikt waarmee appelen, blauwe bessen, komkommers, aardbeien en frambozen zijn behandeld die voordien waren besmet met het murine norovirus (MNV) als modelvirus.
Het team kon aantonen dat de koude verneveling van waterstofperoxide zeer geschikt is om op doeltreffende wijze norovirussen op groenten en fruit met een gladde schil te deactiveren. Er werden geen veranderingen in de voedingswaarde of smaak vastgesteld als gevolg van de behandeling. Ook werden er op de behandelde producten geen residuen van waterstofperoxide aangetroffen.
Het team van Barbara Becker was is staat om voor het eerst een hoge mate van doeltreffendheid van de koude verneveling van waterstofperoxide aan te tonen. Veel groente- en fruittelers, verwerkers en cateraars zullen dus voordeel kunnen hebben van dit innovatieve procedé.
Bron: © Technische Universiteit Oost-Westfalen-Lippe