Nieuwe aanpak om drinkwatertekort te voorkomen
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Nieuwe aanpak om drinkwa­ter­te­kort te voorkomen

  • 13 januari 2025

Nederland staat bekend als een waterrijk land, maar een dreigend drinkwatertekort in 2030 zet overheden en drinkwaterbedrijven aan tot actie. Op 13 januari presenteert minister Barry Madlener van Infrastructuur en Waterstaat het Actieprogramma Beschikbaarheid Drinkwaterbronnen 2023–2030 aan de Tweede Kamer. Dit programma, ontwikkeld in samenwerking met het Interprovinciaal Overleg (IPO) en de Vereniging van waterbedrijven in Nederland (Vewin), bevat concrete plannen om de drinkwatervoorziening te waarborgen.

Regionale en landelijke oplossingen

Het actieprogramma bestaat uit actieplannen voor 14 regio’s en landelijke maatregelen. In sommige gebieden, zoals Brabant, wordt gekeken naar innovatieve bronnen zoals brak grondwater. Tegelijkertijd onderzoekt Vitens de mogelijkheid om de IJssel in te zetten voor waterwinning in de Achterhoek. Daarnaast richt het Rijk zich op versnellingsmogelijkheden in procedures voor drinkwaterprojecten, vastgelegd in de Wet Regie Volkshuisvesting en de Omgevingswet.

Uitdagingen en keuzes

Volgens minister Madlener vraagt de aanpak om lastige afwegingen. Als een provincie een gebied aanwijst voor drinkwaterwinning, levert dat beperkingen op voor andere gebruikers. Ondanks het grote belang van drinkwater is dit elke keer weer een moeilijke afweging. Het programma benadrukt ook het belang van kennisdeling. Daarom worden landelijke platforms opgezet om knelpunten gezamenlijk te bespreken.

Productie verhogen

Het RIVM schat dat in 2030 ruim 100 miljoen kuub extra drinkwater per jaar nodig is. Het actieprogramma moet ervoor zorgen dat de productie tijdig wordt opgeschaald. Tegelijkertijd werkt het RIVM aan onderzoek naar de drinkwaterbehoefte na 2030, waarvan de resultaten volgend jaar worden verwacht. Sommige huidige plannen zullen al doorwerken in de periode na 2030.

Rijksoverheid.nl

Bron: Rijksoverheid