De wereldwijde land- en bosbouwsector kunnen in 2040 koolstofneutraal zijn en voor 30% bijdragen aan de Parijs-doelen om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 °C. Dit kan doormiddel van het behoud en de aanplant van bossen, duurzaam houtgebruik, het verminderen van voedselverspilling en duurzame intensivering van de landbouw. Dit concludeert een internationaal team van onderzoekers in een nieuwe studie verschenen in Nature Climate Change.
De maatregelen die in het rapport worden gesteld zijn voor de helft gericht op het terugdringen van emissies, en voor de andere helft op het stimuleren van koolstofopname. Hieronder een aantal maatregelen die volgens de onderzoekers prioriteit moeten krijgen:
- Afname van ontbossing en drooglegging van veengebieden;
- Herstel van bossen, verdroogde veengebieden en mangroven;
- Verbeterd bosbeheer, duurzaam houtgebruik en het stimuleren van bio-energie;
- Stimuleren van koolstofopname door de bodem van de agrarische sector;
- Verminderen van voedselverspilling door consumenten in ontwikkelde en opkomende landen, verminderen van voedselverspilling in het productieproces en waar mogelijk de overgang naar vegetarische diëten in ontwikkelde- en opkomende landen;
- Verminderen van uitstoot door landbouwdieren, mestopslag en -gebruik, gebruik en productie van kunstmest en rijstproductie door beter management.
Er is in de studie gebruikgemaakt van klimaatmodellen en er is gekeken naar 24 vormen van landgebruik met het meeste potentieel voor klimaatmitigatie en met voordelen voor de sector, de maatschappij en het milieu.
Klik hier voor het rapport: Contribution of the land sector to a 1.5°C world
Bron: © Wageningen Universiteit