Nederlandse vleesvervangers wereldwijd het gezondst
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Nederlandse vleesver­van­gers wereldwijd het gezondst

  • 28 november 2024

Nederland heeft zich opnieuw op de kaart gezet als koploper in gezonde voeding. Uit onderzoek van ProVeg International blijkt dat Nederlandse vleesvervangers en plantaardige melk wereldwijd de gezondste samenstelling hebben. De producten bevatten gemiddeld minder zout en verzadigd vet en meer voedingsstoffen dan vergelijkbare producten uit andere landen.

Een sterke positie in Europa

Nederlandse vleesvervangers presteren beter dan die uit onder meer België, Spanje, en de Verenigde Staten. Dit heeft deels te maken met de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum, die strikte richtlijnen biedt voor gezonde plantaardige alternatieven. Volgens Martine van Haperen, foodservice-expert bij ProVeg Nederland, stimuleert dit fabrikanten om de voedingswaarde van hun producten te optimaliseren. "Nederlanders eten gemiddeld de meeste vleesvervangers van Europa. Dat we ook qua voedingswaarde vooroplopen, is iets om trots op te zijn," zegt ze.

Plantaardig scoort gezonder

Vooral plantaardige worst, kipnuggets en spek blijken gezonder dan hun dierlijke tegenhangers. Het onderzoek laat ook zien dat plantaardige melk, zoals sojamelk en havermelk, vaak een gelijkwaardige of zelfs betere voedingswaarde heeft dan koemelk. "Nederlandse sojamelk bevat net zoveel eiwit, calcium en vitamines als koemelk, maar is lager in verzadigd vet en suiker," benadrukt Van Haperen. In veel andere landen is het verrijken van plantaardige melk nog minder gangbaar.

Onderzoek naar internationale producten

ProVeg analyseerde de voedingswaardes van 673 plantaardige producten uit 11 landen, waaronder vleesvervangers en plantaardige melk. Naast Nederland waren België, Duitsland, en de Verenigde Staten belangrijke onderzoeksgebieden. De resultaten tonen aan dat plantaardige producten in steeds meer landen een gezonder alternatief vormen voor dierlijke producten.

Lees het onderzoek ‘Building bridges between habit and health’
Proveg.com

Bron: ProVeg