Een doorbraak in de Nederlandse landbouw: voor het eerst worden kikkererwten op grote schaal in Nederland geteeld. Deze week zijn telers in onder andere Groningen, Limburg en Flevoland begonnen met het zaaien. De verwachte oogst in het najaar zal naar schatting 30 ton kikkererwten opleveren. Dit biedt nieuwe kansen voor Groentegoed, een bedrijf uit Lopik dat groentespreads maakt, om volledig Nederlandse kikkererwten te verwerken.
Er is een duidelijke toename in de vraag naar plantaardige eiwitten van Nederlandse bodem. Consumenten kiezen steeds vaker voor producten die lokaal zijn geteeld. Dit heeft de interesse in Nederlandse kikkererwten sterk doen toenemen. Groentegoed, bekend om zijn groentespreads, en Laan Landbouw, een teler uit Tollebeek, zien deze trend ook. De eerste Nederlandse kikkererwtenoogst in 2023 leverde al 10% van de kikkererwten die Groentegoed gebruikt. Met de oogst van 2024 kan dit percentage stijgen naar 100%.
De opmars van Nederlandse kikkererwten wordt gestimuleerd door de samenwerking tussen Groentegoed en de Producentenorganisatie Eiwitboeren van Nederland. Deze organisatie streeft naar het vergroten van de teelt, productie en consumptie van vlinderbloemige eiwitgewassen. Plantaardige eiwitten van eigen bodem spelen een cruciale rol in de verduurzaming van het landbouwsysteem. Kikkererwten dragen bij aan een gezonde bodem, meer biodiversiteit en een lagere CO2-uitstoot. Henk Janknegt, voorzitter van Eiwitboeren van Nederland, benadrukt de kansen die de samenwerking biedt voor telers en de bijdrage aan duurzame landbouw.
Met de uitbreiding van de teelt speelt Groentegoed een belangrijke rol in het stimuleren van kikkererwten van eigen bodem. Albert van der Veen, mede-oprichter van Groentegoed, ziet een sterke vraag naar lokale producten. "Cateraars en eindgebruikers vinden het aantrekkelijk om te horen dat ze een Nederlands product gebruiken dat bijdraagt aan duurzame landbouw. De vraag naar Nederlandse kikkererwten is groot, en wij verwerken ze graag." De toename in de teelt van Nederlandse kikkererwten biedt dus zowel economische als ecologische voordelen.
Bron: Nederlandse Eiwitboeren