Het merendeel van de Nederlanders (60%) geeft aan vaak met veel aandacht te eten, dat blijkt uit onderzoek, onder ruim 1.000 respondenten in opdracht van het Voedingscentrum. Nederlanders nemen de tijd voor de maaltijden, zitten in grote mate aan tafel en eten veelal zelfgekookte maaltijden. Ongeveer een op de vijf mensen geeft zelfs aan meer tijd te steken in het eten van een maaltijd dan 5 jaar geleden.
Astrid Postma-Smeets, expert Voeding en Gezondheid bij het Voedingscentrum: “Veel dingen gaan heel goed. Het is positief dat mensen de tijd willen nemen voor hun eten en dat ook doen. Met aandacht eten zorgt ervoor dat je beter voelt wanneer je genoeg hebt gegeten. De kans dat je meer eet dan je eigenlijk nodig hebt, is dan kleiner.”
Uit het onderzoek bleek wel dat er verschillen zijn in tijd en aandacht die aan eten wordt besteed. Zo wordt er bewuster omgegaan met de avondmaaltijd dan met andere eetmomenten. Ook waren er verschillen tussen leeftijdscategorieën en alleenstaanden en mensen met een partner of een gezin.
De avondmaaltijd wordt gemiddeld 5,5 keer per week zelf bereid. Kant-en-klaarmaaltijden en afhaalmaaltijden worden bij elkaar gemiddeld 1 keer per week gegeten. Nederlanders die vaak afhalen of iets kant-en-klaars eten, geven aan dat zij liever vaker een zelfgekookte maaltijd zouden eten.
De groep 55-plussers eten vaker volgens de adviezen van het Voedingscentrum. Dat wil zeggen: ze eten vaker zonder afleiding, ze nemen meer tijd voor een maaltijd en koken vaker zelf dan jongere leeftijdsgroepen. Ook de gezinssamenstelling maakt veel uit. Mensen die alleen wonen eten vaker voor de tv en koken minder vaak zelf dan mensen met een gezin. Ook zijn ze minder vaak tevreden over de aandacht die ze hebben voor het ontbijt en de avondmaaltijd.
Bron: © Voedingscentrum