Iedereen wéét het wel, maar we doen het nauwelijks: minder bewerkt vlees eten en wat vaker naar een appel of banaan grijpen. Toch kan deze simpele aanpassing enorme gevolgen hebben. Nieuw onderzoek van Wageningen University & Research laat zien hoeveel gezondheidswinst er te behalen valt als we massaal onze eetgewoonten omgooien.
De onderzoekers keken naar de losse voedingsadviezen van de Gezondheidsraad. De meeste winst blijkt te zitten in twee punten: het verhogen van de fruitconsumptie en het beperken van bewerkt vlees. Nederlanders eten gemiddeld slechts de helft van de aanbevolen hoeveelheid fruit en dagelijks zo’n veertig gram bewerkt vlees, zoals worst en hamburgers. Als die verhouding verandert, is de impact groot. Zo kan het aantal nieuwe gevallen van diabetes type 2 dalen met 22 procent en coronaire hartziekten met 21 procent. Meer fruit eten verlaagt het aantal beroertes met ruim 18 procent. “Dat lijkt misschien niet veel, maar het gaat om een groot aantal mensen,” benadrukt onderzoeker Ming-Jie (Frederick) Duan.
De onderzoekers gebruikten consumptiedata van het RIVM en combineerden die met bekende effecten van voeding op het risico op chronische ziekten. Naast het effect van fruit en bewerkt vlees, blijkt ook dat extra noten, zaden en volkorenproducten bijdragen aan een betere volksgezondheid. Zo kan voldoende volkorenproducten het aantal beroertes met tien procent verminderen.
Toch is gedragsverandering niet vanzelfsprekend, erkennen de onderzoekers. “Door het grote aanbod en de promotie van ongezonde producten maken mensen niet altijd de gezonde keuze,” zegt universitair docent Sander Biesbroek. Hij ziet kansen in beleid dat consumenten makkelijker naar gezondere keuzes helpt, bijvoorbeeld via prijsprikkels.
Bron: Wageningen University & Research