LTO: vleestaks draagt niet bij aan verduurzaming
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

LTO: vleestaks draagt niet bij aan verduurzaming

  • 14 november 2019

Een vleestaks draagt niet bij aan verdere verduurzaming van de veehouderij en een eerlijk inkomen voor boerengezinnen, aldus LTO Nederland in reactie op het voorstel van de True Animal Protein Price Coalition (TAPP Coalitie) van begin november 2019.

De door TAPP Coalitie voorgestelde heffing zou richting 2030 tot een 30% hogere vleesprijs moeten gaan leiden. “Met de vleestaks zet je de verduurzaming van de Nederlandse veehouderij op een doodlopend spoor. De zogenaamde compensatie zou een sigaar uit eigen doos zijn. Hoe goed de intenties vast zijn: dit plan is niet realistisch en niet in het belang van de boer, noch de maatschappij,” aldus Marc Calon, voorzitter LTO Nederland.

Verduurzaming

Kwaliteit en duurzaamheid komen in de Europese markteconomie voort uit de inzet van de hele keten, van primaire producent tot verwerker en retailer. Dat is geen makkelijk proces, omdat de consument nog te vaak voor het goedkoopste stukje vlees kiest. Een vleestaks is in dit geval dus geen oplossing.

LTO zet ook vraagtekens bij de voorgestelde compensatie voor boeren. TAPP Coalitie stelt voor de gederfde inkomsten te compenseren via betaling voor diensten zoals dierenwelzijn en klimaatregelen. Met dit voorstel lijkt TAPP Coalitie er vanuit te gaan dat dierenwelzijn niet de standaard is in de veehouderij. Deze aanname kan daarom nooit uitgangspunt zijn van een plan waar LTO zich achter kan scharen.

Economische haalbaarheid

LTO Nederland: “Het voorstel om de Nederlandse overheid te laten ingrijpen op prijzen die via marktwerking zowel nationaal als internationaal tot stand komen, is niet economisch geloofwaardig. Een heffing verstoort de Nederlandse markt, een markt waarin de Nederlandse veehouderij dankzij haar kwaliteit en duurzaamheid een goede positie heeft maar waar internationale concurrentie alleen maar toeneemt. Het voorstel kan voor onze boeren dan ook alleen maar tot een verslechtering van hun marktpositie leiden. Dat is hoogst onwenselijk.”

LTO Nederland was tegen een verhoging van de btw op aardappelen, groente en fruit. TAPP Coalitie stelt echter voor om een verlaging door de vleeseter te laten betalen. LTO Nederland staat daar niet achter.

Bron: © LTO Nederland