Naar schatting wordt jaarlijks wereldwijd ongeveer 39 miljoen ton bierbostel geproduceerd en verkocht als veevoer. In Nederland bedraagt de totale productie van deze nevenstroom 0,5 miljoen ton per jaar. Gebruikt graan is een reststroom die overblijft bij het brouwen van bier.
Bierbostel is zeer eiwit- en energierijk. Nu wordt het vooral gebruikt in de veevoedersector, terwijl van oud graan ook heerlijk gezond brood kan worden gemaakt. Koolhydraatarm brood met minder suikers. Ook kan bierborstel rechtstreeks worden toegevoegd aan producten zoals koekjes, biscuits, muffins, yoghurt en melk en kant-en-klare snacks. Met bierborstel voor menselijke consumptie kun je een grotere winst behalen, bakkers en meelfabrikanten krijgen een duurzaam circulair product en je maakt gebruik van lokale circulaire productie.
Bierborstel bederft nu binnen een dag door het zeer hoge water-, suiker-, en eiwitgehalte. Hierdoor is het moeilijk te transporteren en binnen korte tijd verder te verwerken tot voedsel. Tot voor kort waren er conserveringsmethoden beschikbaar, maar geen daarvan combineerde voedselveiligheid, efficiëntie en winstgevendheid in één proces. De technologie gaat echter vooruit. Er zijn nieuwe methoden voor het steriliseren van gebruikte brouwkorrels die efficiënt zijn, lage bedrijfskosten hebben en enorme hoeveelheden vers uitgelekte brouwkorrels kunnen verwerken op een nooit eerder geziene schaal.
Tijdens Foodvalley's online 'Brewer's spent grain' evenement op 8 februari 2022, van 16.00 tot 18.00 uur zal de organisatie laten zien welke toepassingen voor bierborstel er al zijn, naast diervoeder. Het evenement zal gaan over markttrends, inzichten en kansen.
Bron: Foodvalley