110 RVS-trechters en 50 normwagens van saladespecialist Johma ‘oet Twente’, zijn voorzien van RSS Ceramic Nano-coating. Door deze coatinglaag is de waste van salades in trechters gereduceerd met 59%. Johma en RSS NanoCoatings vertellen over de aanpak van dit innovatieproject en het behaalde rendement.
In het Twentse Losser is de fabriek van de Johma salades voor de consumententak gevestigd. Hier worden circa 300 saladerecepturen geproduceerd door op hoogtijdagen 250 eigen medewerkers en flexwerkers. We treffen Project Engineer Daniël van der Woude in de meest rustige periode van het jaar. “De eerste drie maanden van het jaar zijn voor ons relatief stil, per 1 april barst de drukte weer los, dan starten de supermarkten met het zomerassortiment. Willen we verbouwen of ontwikkelingen doorvoeren, dan doen we dat in het eerste kwartaal. Dit jaar verbouwen we ons magazijn vanwege de groei van ons bedrijf, in 2018 waren we druk met ons innovatieproject voor waste-reductie.”
Binnen Johma leefde de wens om restmateriaal van salades in de RVS-trechters en normwagens te verminderen. Er bleef na het legen van de trechters te veel salade plakken aan het RVS. De wens hield niet alleen meer productiviteit maar ook minder schoonmaak en gebruik van reinigingsmiddel in. Daniël vertelt over de start van het project: “In 2017 startte mijn online zoektocht naar een bedrijf dat onze wens werkelijkheid kon laten worden. Geen gemakkelijke weg, want wat op internet veelbelovend leek, was in werkelijkheid vaak minder rooskleurig. Totdat ik via de website in contact kwam met RSS NanoCoatings uit Almere.” Het bedrijf had ervaring in de food-branche en het klikte tussen Daniël en eigenaren Sabine en Rafael Schijff. Sabine neemt enthousiast het gesprek over: “We hadden gelijke ideeën over samenwerken, waren eerlijk naar elkaar toe en besloten voor een test te gaan. Het proces van salades in combinatie met Nano-coating was nieuw voor ons. Ieder product heeft andere eigenschappen en kan anders op de coating reageren. Daarom is een test zo belangrijk. Ook wil een opdrachtgever zien wat er gebeurt. Nanotechnologie is nog redelijk onbekend, je wilt er eerst gevoel bij krijgen voordat je definitief ‘ja’ zegt.” Rafael voegt toe dat Nano-coating verschillende gradaties en toepassingen kent. Welke is het meest geschikt voor Johma? Dat bleek de industriële RSS Ceramic te zijn, een iets dikkere coating met sterke anti-hechting-eigenschappen waardoor de salade makkelijker uit de trechter glijdt en bestendig tegen dagelijkse productie met belasting van stoffen en zuren.
Nadat Johma de keuze voor partner en product had gemaakt, begon het meest langdurige onderdeel van het project: het verkrijgen van de vereiste Foodsafe-verklaring voor toegestane toepassing van de RSS Ceramic coating in food. Onderdeel van het proces was een migratietest, om aan te tonen dat deze coatinglaag en food niet migreren. “Bij de korte basistest worden normaliter geen zure waren getest. Dit hebben we bij de basis-migratietest van Johma wel meegenomen”, vertelt Sabine. “We hebben zelfs een tweede test van 10 dagen gedaan. Zo lang staat een salade nooit in een trechter, maar we wilden toch weten wat er met de coating gebeurt, als dit wel zou voorkomen. De uitkomst was goed, na zes maanden was de Foodsafe verklaring een feit. We konden echt aan de slag!”
Het aanbrengen van de Nano-coating werd uitgevoerd door een applicateur in Rhenen, partner van RSS NanoCoatings. “Dit is zeer secuur werk”, legt Sabine uit. “Het RVS aan de binnenzijde van een trechter dient overal van een gelijke laag te worden voorzien. Dit kan niet iedere applicateur.” In totaal moesten 110 trechters en 50 normwagens van 200 liter, voor applicatie heen en weer naar Rhenen vervoerd worden, in clusters van 10 + 10. Daniël gaat met een lach op zijn gezicht verder: “Na installatie van de laatste trechters, konden we eindelijk de meting doen om het rendement te bepalen. Voorheen bleef er drie kilogram waste in een trechter achter, in de nieuwe situatie hebben we deze met 59% kunnen reduceren. Dat kan je echt eer van je werk noemen! Maar we zijn eigenwijs, ook de overige 41% blijven we ‘afkrabben’, net zoals voorheen. Het project hoefde niet 100% rendabel te zijn, we zijn blij met dit resultaat. We gooien nu minder salade weg, de productiviteit is gestegen, onze robots (ook een innovatieproject) hoeven minder schoon te maken en er is minder belasting op de afvalwaterzuivering.”
Rafael benadrukt dat het een mooi leertraject was, aan beide kanten. Daniël stemt in: “We hebben ons niet laten afschrikken, het Johma management vindt dit soort innovatietrajecten leuk om te doen. RSS NanoCoatings heeft fijn meegedacht en oplossingen aangedragen.” Het project heeft van start tot realisatie zo’n 9 maanden geduurd. Volgens Daniël is de investering na één jaar terugverdiend. Iedere drie jaar zal de coatinglaag opnieuw moeten worden aangebracht, afhankelijk van gebruik, mechanische belasting en slijtage. Daniël kijkt positief terug op het innovatietraject en het behaalde rendement: “Johma groeit en innoveert, we vinden iedere keer opnieuw een betere manier om te werken. We lopen voorop in efficiënt en slimmer werken, dat blijkt ook uit dit project.”
www.johma.nl
www.rss-nanocoatings.nl
Beeld: © Joris Telders
Beeld personen: v.l.n.r. Rafael en Sabine Schijff, Daniël van der Woude
Bron: © Vakblad Voedingsindustrie 2019