IPCC: Land is een kritische hulpbron
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

IPCC: Land is een kritische hulpbron

  • 09 augustus 2019

Land staat nu al onder toenemende druk en de klimaatverandering draagt hieraan bij. Tegelijkertijd kan de opwarming van de aarde tot ver onder de 2°C worden beperkt door de uitstoot van broeikasgassen van alle sectoren, inclusief landbouw en voedsel, te verminderen, aldus het Intergouvernementeel Panel voor Klimaatverandering (IPCC) in zijn laatste rapport van donderdag 8 augustus.

Regeringen daagden het IPCC uit om voor het eerst een alomvattende kijk te krijgen op het hele landklimaatsysteem. IPCC heeft dit waar gemaakt door de bijdragen van vele deskundigen en regeringen over de hele wereld.

Het rapport toont aan dat een beter grondbeheer kan bijdragen aan het tegengaan van klimaatverandering, maar dit is niet de enige oplossing. Het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen van alle sectoren is essentieel om de opwarming van de aarde te beperken. 

Land moet productief blijven om de voedselzekerheid in stand te houden. Dit betekent dat er grenzen zijn aan de bijdrage van land bij het tegengaan van klimaatverandering, bijvoorbeeld door de teelt van energiegewassen en bebossing. Er is ook tijd nodig voor bomen en bodems om de koolstof effectief op te slaan. Bio-energie moet zorgvuldig worden beheerd om risico's voor de voedselzekerheid, de biodiversiteit en de aantasting van de bodem te voorkomen. 

"Landbouw, bosbouw en andere vormen van landgebruik zijn verantwoordelijk voor 23% van de menselijke broeikasgasemissies. Tegelijkertijd absorberen natuurlijke bodemprocessen bijna een derde van de kooldioxide-uitstoot van fossiele brandstoffen en de industrie", aldus Jim Skea, medevoorzitter van IPCC-werkgroep III.

Het land dat al in gebruik is, kan de wereld voeden in een veranderend klimaat en biomassa leveren voor hernieuwbare energie, maar vroegtijdige, verreikende maatregelen op verschillende gebieden zijn nodig. Ook voor het behoud en herstel van ecosystemen en biodiversiteit.

Bron: © IPCC