Insectensector boekt flinke vooruitgang
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Insecten­sector boekt flinke vooruit­gang

  • 28 februari 2025

De Nederlandse insectensector heeft de afgelopen vijf jaar grote stappen gezet in professionalisering, innovatie en duurzaamheid. Dit blijkt uit de resultaten van het Sectorplan 2020–2024. Nederland verstevigt hiermee zijn positie als internationale koploper in duurzame voedselketens en de circulaire economie.

Een van de belangrijkste ontwikkelingen is het gebruik van circulaire substraten, zoals voedselresten, en de bredere toepassing van insectenreststromen als bodemverbeteraar. Daarnaast zijn er successen geboekt op het gebied van regelgeving. Dankzij samenwerking tussen bedrijven, kennisinstellingen en overheden zijn insecteneiwitten sinds 2021 toegestaan in veevoer voor varkens en pluimvee.

Kennisdeling en professionalisering

Het sectorplan richtte zich op thema’s als voedselveiligheid, diergezondheid, regelgeving en marktontwikkeling. In de afgelopen jaren is kennisdeling gestimuleerd, onder andere met de oprichting van het Network for Insect Knowledge. Ook is de brancheorganisatie versterkt, wat heeft bijgedragen aan verdere professionalisering.

Onderzoek speelde een belangrijke rol in deze ontwikkeling. Programma’s als Safe Insects, InsectFeed en SUSINCHAIN hebben inzichten opgeleverd over de veiligheid en duurzaamheid van insectenproducten voor zowel humane consumptie als diervoeder. “Met ons onderzoek hopen we bij te dragen aan een toekomst waarin insecten veilig en duurzaam gekweekt kunnen worden op reststromen, zoals voormalige voedingsmiddelen,” aldus Elise Hoek, onderzoeker bij Wageningen Food Safety Research.

Nederland als voorbeeld van circulaire landbouw

Volgens Janmar Katoele, voorzitter van brancheorganisatie Venik, is de rapportage een belangrijke mijlpaal. “De resultaten tonen de kracht van samenwerking en innovatie. Dit rapport is een erkenning van de inspanningen van alle betrokkenen en een fundament voor verdere ontwikkeling van de sector.”

De rapportage laat zien hoe de sector zich heeft ontwikkeld tot een voorbeeld van circulaire landbouw. Door duurzame verwerkingstechnologieën en wetenschappelijk onderbouwde voedselveiligheid draagt de insectensector bij aan de verduurzaming van voedselketens. Dit bevestigt de leidende rol van Nederland binnen de circulaire economie.

Nfik.nl

Bron: Network for Insect Knowledge