Inflatie getemperd door lagere stijging voedselprijzen
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Inflatie getemperd door lagere stijging voedselprijzen

  • 11 mei 2023

Nederlandse consumenten moesten in april van dit jaar gemiddeld 5,2 procent meer betalen voor goederen en diensten dan een jaar eerder. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. In maart was de inflatie nog 4,4 procent. 

In april waren consumentengoederen en -diensten exclusief energie en motorbrandstoffen 7,8 procent duurder dan in dezelfde maand vorig jaar.

Kleinere prijsstijging voedingsmiddelen

Een positieve ontwikkeling is de kleinere prijsstijging van voedingsmiddelen, die een neerwaarts effect had op de inflatie. In april waren voedingsmiddelen 15,9 procent duurder dan in dezelfde maand vorig jaar, terwijl de prijsstijging in maart nog 18,4 procent bedroeg. Vooral vlees, groenten en zuivel droegen bij aan deze afname.

Kleinere prijsdaling energie en benzine

Energie en benzine daarentegen droegen juist bij aan een opwaarts effect op de inflatie. Energie was in april 32,2 procent goedkoper dan in april vorig jaar, terwijl de prijzen in maart nog 36,5 procent lager waren. Benzine was deze maand 11,1 procent goedkoper dan in april 2022, terwijl de prijzen in maart nog 20,8 procent lager waren. Het effect van de accijnsverlaging op motorbrandstoffen van april vorig jaar werkt niet meer door in de inflatie.

Tot slot steeg de inflatie in de eurozone van 6,9 procent in maart naar 7,0 procent in april.

Cbs.nl

Bron: CBS