Hygiëne is 'a way of life'
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Hygiëne is 'a way of life'

  • 08 mei 2018
  • Door: Pieter Vos , directeur Nutrilab

Vorige maand waren wij in India; een veelbelovende opkomende economie. We verkennen er de mogelijkheden om er een laboratorium op te starten. Wat me opviel, is dat het op veel plekken vreselijk vies is. Afval op straat, voedsel wordt bewaard bij 30-40°C. Voor ons westerlingen bijna een cultuurshock; voor de meeste Indiërs doodnormaal, ondanks het lesprogramma op scholen ‘Hygiene…. A way of life’. 

De kans dat je in India een voedselvergiftiging oploopt, is gigantisch groot. Bij ons ging het die reis een tijd goed, tot we een interne vlucht naar Delhi maakten. In het vliegtuig aten we wat hapjes. Veilig, dachten we. Maar het ging mis, we werden ziek.

In Nederland krijgen we van jongs af aan de levensles mee: ‘hygiënisch zijn is essentieel voor je gezondheid’. Handen wassen na toiletbezoek en voor het eten is normaal, er komt veilig water uit de kraan, ons aanrecht is schoon. Hygiëne is ‘a way of life’. De kans dat je een voedselvergiftiging oploopt is vele malen kleiner dan in India. Toch komt het ook hier voor. Berucht zijn de barbecues, festivals en recepties. Of gewoon thuis: eten dat te lang buiten de koelkast ligt, kliekjes die niet goed worden teruggekoeld. 

Ook verreweg de meeste bedrijven die voedsel produceren, zijn in Nederland brandschoon. Maar daarmee zijn we er niet, er liggen meer gevaren op de loer. Slordigheidjes van personeel dat per ongeluk contaminatie veroorzaakt. Een chemische verontreiniging van je grondstoffen, allergenen in je product. Controle op en van het hele systeem blijft, ook in een schoon land als Nederland, van levensbelang. Jaarlijks worden er in Nederland 680.000 mensen ziek door het eten van besmet voedsel.

Hygiëne is ‘a way of life’. Niet een trucje dat je leert. Sterker, er valt nog een wereld te winnen. Zelfs in Nederland.

Pieter Vos

Directeur Nutrilab

www.nutrilab.nl

Bron: © Vakblad Voedingsindustrie 2018