De een noemt het Overall Equipment Effectiveness, een ander gaat voor Overall Equipment Efficiency. De afkorting blijft gelijk en beide personen bedoelen hetzelfde. De OEE, oftewel het percentage dat weergeeft hoe uw machinepark wérkelijk draait ten opzichte van het hoogst haalbare. Het berekenen van de OEE is geen hogere wiskunde, maar vergt wel kennis van zaken. Vraag is: Hoe scoort uw Overall Equipment Effectiveness?
De whitepaper “OEE: Kwaliteit x Prestatie x Beschikbaarheid” beschrijft op hoofdlijnen de herkomst en het doel van de OEE. Aan de hand van een praktische voorbeeld wordt de berekening uitgelegd om te komen tot dit percentage van OEE. De OEE maakt inzichtelijk hoe gezette doelen te behalen zijn, doordat het Beschikbaarheidsverlies (Availability), Prestatieverlies (Performance) en Kwaliteitsverlies (Quality) boven water haalt. Het betreft hier dan de zogenaamde ‘Six Big Losses’: Beschikbaarheidsverlies door geplande en ongeplande stops, prestatieverlies door kleine stops en langzame runs en kwaliteitsverlies door afgekeurde producten tijdens de opstart en afgekeurde eindproducten.
Het is belangrijk te weten dat de OEE zelf niks doet, het is een meetinstrument. Het biedt de operator inzichten die het productieproces optimaliseert. OEE helpt om beslissingen te nemen die gebaseerd zijn op data in plaats van onderbuikgevoel. Aan de hand van enkele praktische voorbeelden toont de whitepaper hoe digitalisering van de OEE inzichten oplevert en welke positieve gevolgen dit heeft.
Gebruik maken van de kennis, kunde en ervaring van de werkvloer creëert betrokkenheid en stimuleert om meer vanuit verliesdenken te werken en oplossingen aan te dragen om de OEE te verbeteren. In de whitepaper staan zes tips om voor de meest optimale OEE te gaan, en dat is niet per sé de hoogst haalbare.
Download hier de whitepaper ‘OEE: Kwaliteit x Prestatie x Beschikbaarheid’
Bron: Hellebrekers