Microplastics omgezet in grafeen: nieuwe milieuvriendelijke techniek
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Hoe grafeen de strijd tegen microplastics aangaat

  • 29 augustus 2024

We leren steeds meer over microplastics en de schade die ze kunnen aanrichten. Microplastics komen voort uit verschillende bronnen waar mensen en dieren dagelijks mee in aanraking komen. En ze worden op steeds meer plekken gevonden. Zo troffen wetenschappers microplastics in menselijk hartweefsel aan en in menselijke placenta’s. Ook vissen en vogels krijgen microplastics binnen waardoor hun verteringssysteem in de war raakt. Greenpeace meldt dat hierdoor het voortbestaan van 700 diersoorten wordt bedreigd.

Grafeen uit microplastics: een doorbraak 

Australische wetenschappers zijn erin geslaagd microplastics om te zetten in grafeen, een bouwstof die meerdere nuttige toepassingen heeft. Deze techniek zou een gedeeltelijke oplossing kunnen zijn voor het almaar groeiende probleem van plasticafval dat anders eindeloos in de natuur blijft zwerven. Ze gebruikten hiervoor 'Atmospheric Pressure Microwave Plasma' (APMP), een techniek waarbij materialen onder druk worden gezet met elektromagnetische straling. Door plastic waterflesjes te vergruizen en deze om te zetten in grafeen, konden ze binnen een minuut 30 milligram microplastics omzetten naar 5 milligram grafeen. Deze snelle, milieuvriendelijke methode biedt een beter alternatief voor bestaande grafeen-productietechnieken. 

Innovatieve toepassingen van grafeen

Grafeen, een relatief nieuw materiaal, werd pas in dit millennium door wetenschappers Andre Geim en Konstantin Novoselov geïsoleerd, wat hen in 2010 de Nobelprijs voor Natuurkunde opleverde. Het aantal toepassingen van grafeen varieert van moderne elektriciteitsnetten tot beschermende coatings en waterzuiveringsinstallaties. Deze nieuwe methode van grafeenproductie draagt niet alleen bij aan technologische vooruitgang, maar ook aan het verminderen van de vervuiling in onze ecosystemen, zoals benadrukt door onderzoeker Mohan Jacob.

Bron: Change.inc

Bron: .