Groningen leidt watertransitie in industrie voor duurzaam watergebruik
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Groningen neemt initiatief in watertransitie industrie

  • 29 juni 2023

Het watersysteem in Groningen staat onder druk door droogte, verzilting en de groeiende watervraag van industriële bedrijven. Om deze uitdagingen aan te pakken, neemt de provincie Groningen het initiatief in het project 'Bewustwording en terugdringen laagwaardig waterverbruik in de industrie'. Het doel is intensievere samenwerking tussen industriële bedrijven en overheidsinstanties om de watertransitie te bevorderen. Het adviesbureau Sweco ondersteunt dit project.

Vijf industriële bedrijven uit Groningen, samen met waterschappen, Waterbedrijf Groningen en de provincie, hebben deelgenomen aan een rollenspel. Dit Serious Game liet twee scenario's zien: de effecten van klimaatverandering en de groei van de waterstofeconomie. Het belang van samenwerking en bredere perspectieven werd benadrukt. Maatregelen zoals afkoppeling van het rioolstelsel en gebruik van industrieel water uit zeewater bleken positieve impact te hebben op de beschikbaarheid van zoet water.

Het rollenspel heeft geleid tot beter begrip van gezamenlijke uitdagingen en mogelijke oplossingen. Een overkoepelende strategie is nodig om gezamenlijk actie te ondernemen. "We moeten werken aan een integrale wateragenda," aldus Robert Jan Poppen, Site Director Nobian Chemiepark Delfzijl. Kennisdeling over waterbesparing is ook een focus. Waterbedrijf Groningen produceert jaarlijks 50 miljoen m3 drinkwater, waarvan 20% wordt gebruikt door industriële clusters. De provincie Groningen neemt dit initiatief namens de Taskforce Waterbeschikbaarheid.

Provinciegroningen.nl

Bron: Provincie Groningen