De consumptie van groenten en fruit in Nederland is in 2024 opnieuw gedaald. Waar de gemiddelde Nederlander al niet voldeed aan de voedingsrichtlijnen van het Voedingscentrum, liep de achterstand verder op. De consumptie van groenten daalde met 2%, die van fruit zelfs met 4%. Het totale gebruik – zowel thuis als buitenshuis – bleef achter ten opzichte van 2023. Nederlanders aten minder in de horeca en compenseerden dit niet door thuis vaker gezond te kiezen.
Opvallend is dat de prijsontwikkeling geen grote rol lijkt te spelen in deze daling. Verse groenten werden in 2024 gemiddeld 1,3% duurder, vers fruit steeg met 2,7%. Daarmee bleven deze stijgingen onder de gemiddelde inflatie van 3,3%. Toch zorgen stijgende ketenkosten, zoals energie en arbeid, voor druk op producenten. Volgens branchevereniging GroentenFruit Huis worden deze kosten vaak niet volledig doorberekend aan consumenten. Retailers gebruiken groenten en fruit bovendien regelmatig als lokmiddel in promoties, wat de inkoopprijzen verder onder druk zet.
Ondanks de afnemende binnenlandse consumptie blijft de Nederlandse groente- en fruitsector internationaal sterk presteren. Toch roept de blijvend lage consumptie in eigen land zorgen op. Nederlanders halen gemiddeld slechts 60% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 250 gram groenten en 200 gram fruit. De sector blijft inzetten op duurzame productie en het stimuleren van gezonde keuzes, maar benadrukt dat structurele veranderingen nodig zijn om gezonde voeding toegankelijker en aantrekkelijker te maken voor de consument.
Bron: GroentenFruit Huis