De verschuiving naar meer plantaardige eiwitten speelt een cruciale rol in het behalen van de klimaatdoelen. Maar met de huidige verhouding van 58% dierlijke en 42% plantaardige eiwitten in ons dieet, is er nog een lange weg te gaan. “Daar waar voor de eiwittransitie het overheidsdoel voor 2030 een verhouding is van 50 - 50, hebben bijna alle supermarkten extra doelen gesteld om al in 2030 een 40 - 60 verdeling te realiseren. Dat gaat bijdragen aan de noodzakelijke versnelling van de eiwittransitie,” aldus Ceel Elemans, Sector Banker Food.
Het landbouw- en voedselsysteem is verantwoordelijk voor een derde van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Volgens de Gezondheidsraad kan een eetpatroon met 60% plantaardige en 40% dierlijke eiwitten de milieu-impact met 25% verminderen. Toch verloopt de overgang naar meer plantaardige eiwitten langzaam. “Onze voedselomgeving bepaalt sterk de keuzes die consumenten maken en die is nog steeds erg op vlees en zuivel gericht,” zegt Hans Dagevos, senior onderzoeker en consumptiesocioloog bij Wageningen University & Research. “Kijk naar het aanbod in de supermarkt, het menuaanbod in restaurants en bij cateraars, ondanks steeds meer plantaardige initiatieven. Daarnaast speelt de mentaal-culturele omgeving een rol: vlees eten hoort erbij, wordt verbonden met luxe, feest en saamhorigheid. En we vinden het gewoon lekker.”
Innovatie is onmisbaar om de eiwittransitie te versnellen, benadrukt Roland van Loon, CTO bij Van Loon Group. Het bedrijf ontwikkelt hybride producten, zoals gehaktballen die deels (10-50%) bestaan uit plantaardige grondstoffen, zoals erwten en zeewier. “Deze producten verlagen de CO2-footprint en behouden tegelijkertijd de smaak en textuur van regulier vlees,” legt Van Loon uit. “Een recente introductie van onze hybride gehaktbal blijkt een groot succes. Dergelijke innovaties zijn noodzakelijk om duurzaam te blijven groeien.”
Voedingsbedrijven kunnen bijdragen aan de eiwittransitie door hun productaanbod te diversifiëren en te portioneren volgens de adviezen van het Voedingscentrum. Daarnaast helpt investeren in innovatieve productiemethodieken om het overheidsdoel van 50-50 sneller binnen bereik te brengen. Ook het verminderen van de footprint van dierlijke eiwitten, bijvoorbeeld door circulair voer te gebruiken, is essentieel.
Lees het volledige artikel in de winter '24/'25 editie van het ING Sector Magazine: E van ESG
Bron: ING