Groeiende zorgen over ftalaten in plastic verpakkingen
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Groeiende zorgen over ftalaten in plastic verpakkingen

  • 21 februari 2025

De zorgen over weekmakers zoals ftalaten in plastic verpakkingen nemen wereldwijd toe. Milieuorganisaties wijzen op de gezondheidsrisico’s en spannen rechtszaken aan tegen de Amerikaanse FDA vanwege het uitblijven van strengere regelgeving.

Ftalaten staan onder verscherpt toezicht vanwege mogelijke gezondheidsrisico’s. Een van de zorgen is dat plastic verpakkingen smaken, kleuren en geuren absorberen, wat kan leiden tot het vrijkomen van schadelijke stoffen in voedsel en dranken. In de Europese Unie zijn bepaalde ftalaten inmiddels verboden of beperkt in verpakkingen die in contact komen met voedsel. Ook het Verenigd Koninkrijk en Canada volgen deze lijn. Chris Rowland, verpakkingsadviseur bij GlobalData, benadrukt dat bedrijven zich hierop moeten voorbereiden: “FMCG-bedrijven kunnen investeren in alternatieven zoals papier of plantaardige materialen. Ondanks hogere kosten op de korte termijn, kan het negeren van deze trend leiden tot een concurrentienadeel.”

Consument wil veilige en duurzame verpakkingen

Volgens onderzoek van GlobalData maakt 47% van de consumenten zich zorgen om hun fysieke gezondheid. Ook is meer dan de helft bezorgd over de consumptie van bewerkte voedingsmiddelen, vooral in categorieën als vlees, kant-en-klare maaltijden en kindervoeding. Consumenten die bewust bezig zijn met gezondheid en voeding staan daardoor vaker open voor alternatieven voor plastic verpakkingen. Rowland voegt toe: “Verpakkingen zonder ftalaten en duidelijke communicatie daarover kunnen consumenten sneller overtuigen.”

Nieuwe materialen winnen terrein

Hoewel de term “phthalate-free” vooral bekend is in persoonlijke verzorgingsproducten zoals cosmetica en huidverzorging, winnen duurzame alternatieven ook terrein in de voedingssector. Zo verkoopt Pheasants Hill Farm in het VK vleesproducten in plasticvrije, plantaardige verpakkingen die biologisch afbreekbaar en composteerbaar zijn. Andere innovatieve materialen zoals mycelium—het wortelnetwerk van paddenstoelen—en zeewier bieden milieuvriendelijke opties die volledig afbreekbaar zijn en geen schadelijke resten achterlaten.

Globaldata.com

Bron: GlobalData