Genomineerden FNLI Award bekend
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Genomineerden FNLI Award bekend

  • 08 juli 2019

De drie genomineerden voor de FNLI Award 2019 zijn bekend. Kees den Uijl (Euroma), Ad Jansen (Suiker Unie) en het Lipton team (Unilever) zijn gekozen als potentiële winnaars van de FNLI Award en maken hiermee kans op de titel ‘Frontrunner van de levensmiddelenindustrie’. De FNLI Award wordt dit jaar voor het eerst uitgereikt, aan personen of teams die met hun inzet op grote maatschappelijke vraagstukken een belangrijke bijdrage leveren aan de uitdagingen van de levensmiddelenindustrie. We stellen de genomineerden aan u voor.

Euroma

De heer ir. Kees den Uijl van Euroma voerde al aan het begin van zijn carrière een baanbrekende technologie door. Hij was de eerste ter wereld die een nieuwe stoomtechnologie toepaste voor kruiden en specerijen. Deze PrimaPura stoomtechnologie maakt een afdoende hittebehandeling met behoud van kwaliteit en smaak mogelijk. Het risico op voedselbesmettingen wordt verkleind, maar ook de hoeveelheid sporen wordt drastisch verlaagd. En dat heeft een gunstig effect op de houdbaarheid. Het is een continu-stoomsysteem waarbij kruiden en specerijen met stoom worden ontsmet op microbiologisch niveau.

Suiker Unie

Als Stafmedewerker Logistiek van de Suiker Unie is Ad Jansen voortdurend op zoek naar verbeterpunten in de suikerlogistiek. Naast efficiëntieslagen neemt hij ook constant initiatieven om het transport van suiker zo veilig en duurzaam mogelijk te laten verlopen. Met het project ‘Onderweg op eigen groen gas’ heeft Ad actief samenwerking gezocht met diverse stakeholders, zoals logistieke dienstverleners, afnemers van suiker en fabrikanten van trucks. Met dit project gaat de CO2-uitstoot per bulkvrachtwagen met 90% omlaag, wat neerkomt op 160 ton CO2 per vrachtwagen per jaar. Daarnaast wordt er in vergelijking met een Euro 6 dieselmotor, 75% tot 90% minder aan fijnstof en stikstofoxiden uitgestoten. Het groene gas wordt door de Suiker Unie zelf opgewekt met suikerbietenresten in haar biomassavergisters.

Unilever

Het Lipton-team heeft een kickstart gemaakt met de transformatie van Lipton Ice Tea naar een circulair frisdrankenmerk. Essentieel voor hun succes is het betrekken van de consument bij recycling, de unieke wijze van inzameling van flesjes en zwerfafval in het algemeen. Een voorbeeld hiervan is de ‘Clean Up’ actie die in samenwerking met GoClean is georganiseerd (van 16 maart tot 9 april). Met behulp van vrijwilligers van GoClean zijn er 51.000 stuks zwerfafval ingezameld.

Winnaar gekozen op FNLI-Jaarbijeenkomst

Op 10 oktober zullen de genomineerde kandidaten tijdens de FNLI-jaarbijeenkomst in Amersfoort aan het publiek worden voorgesteld. De winnaar van de FNLI Award 2019 zal door het publiek worden gekozen.

Bron: © FNLI