Onderzoekers van Binghamton doen verslag over hoe het voedsel dat we eten ons mentaal welzijn kan beïnvloeden, en hoe onze dieetwensen wijzigen naarmate we ouder worden.
Lina Begdache, werkzaam op de afdeling gezondheid en welness studies aan de Binghamton University, heeft samen met collega Binghamton onderzoekers een anonieme enquête geplaatst op internet. Mensen over de hele wereld zijn gevraagd de Food-Mood Questionnaire (FMQ) in te vullen. De vragenlijst ging over voedingsgroepen die geassocieerd zijn met neurochemie en neurobiologie. Tijdens het analyseren van de gegevens zijn Begdache en collega Nasim Sabounchi er achter gekomen dat de stemming bij jongvolwassenen (18-29) afhankelijk blijkt te zijn van voedsel dat de beschikbaarheid van voorlopers van neurotransmitters en concentraties verhoogt in de hersenen (vlees). De stemming van volwassenen (ouder dan 30 jaar) kan echter meer aangewezen zijn op voedsel dat de beschikbaarheid van antioxidanten verhoogt (vruchten) en onthouding van voedsel dat het sympathische zenuwstelsel activeert (koffie, hoge glycemische index en het overslaan van je ontbijt).
“Een van de belangrijkste bevindingen van dit onderzoek is dat voeding- en dieetgewoontes op verschillende manieren invloed hebben op de geestelijke gezondheid van jongvolwassenen en volwassenen,” zei Begdache. “Een andere opmerkelijke bevinding is dat de stemming van jongvolwassenen gevoelig lijkt te zijn voor opbouw van chemicaliën in de hersenen. Regelmatige consumptie van vlees leidt tot opbouw van twee chemicaliën in de hersenen (serotonine en dopamine) die bekend staan om het bevorderen van de gemoedstoestand. Regelmatige lichaamsbeweging leidt tot opbouw van deze en ook andere neurotransmitters. Met andere woorden; jongvolwassenen die minder dan drie keer per week vlees eten (rood of wit) en minder dan drie keer per week bewegen toonde een aanzienlijke geestelijke nood (mentale stress).”
“Daarentegen, lijkt de stemming van volwassenen gevoeliger te zijn voor regelmatige consumptie van bronnen van antioxidanten en onthouding van voedsel dat de aangeboren vecht-of-vluchtreactie activeert (algemeen bekend als de stressrespons),” voegde Begdache toe. “Met ouder worden, is er een toename van de vrije radicalen vorming (oxidanten), zodat onze behoefte aan antioxidanten wordt verhoogd. Vrije radicalen veroorzaken storingen in de hersenen, waardoor het risico op mentale stress toeneemt. Ook ons vermogen om om te gaan met stress neemt af, dus als we voedsel consumeren dat de stressrespons activeert (zoals koffie en te veel koolhydraten), hebben we meer kans op mentale stress.”
Begdache en haar team zijn geïnteresseerd in een vergelijking van de voedingsgewoontes tussen mannen en vrouwen ten aanzien van geestelijke nood. Er is een verschil van geslacht in de morfologie van de hersenen die ook gevoelig kan zijn voor voedingscomponenten, en dat kan mogelijk het risico op gedocumenteerde genderspecifieke geestelijke nood verklaren”, zei Begdache.
Bron: © Pixabay