Met de groeiende wereldbevolking neemt de vraag naar eiwitrijk voedsel toe, wat voedselzekerheid tot een urgent vraagstuk maakt. De traditionele aanpak met dierlijke producten draagt echter bij aan negatieve effecten op het klimaat en milieu. Tegelijkertijd genereert de Europese voedingsindustrie jaarlijks meer dan 59 miljoen ton afval. Om deze uitdagingen aan te pakken, slaan de Gelderse bedrijven Greencovery, Time-travelling Milkman en Ruitenberg Ingredients de handen ineen in een innovatief project van 2 jaar.
Het voornaamste doel van de samenwerking is om duurzame ingrediënten en opgewaardeerde plantaardige reststromen te gebruiken voor de productie van sappiger, vleesgelijkende structuren. Door middel van de "CO2 switch separatie" methode worden waardevolle functionele vezels, eiwitten en antioxidanten uit plantaardige reststromen gehaald. Deze innovatieve aanpak verbetert zowel de smaak, textuur als de voedingswaarde van vleesalternatieven.
Een andere essentiële ontwikkeling in het project is het extractieproces en de specifieke samenstelling van plantaardige oleosomen afkomstig uit reststromen, zoals die van zonnebloemolieproductie. Deze oleosomen dragen bij aan de stabiliteit en sappigheid van vleesalternatieven tijdens diverse structureringsprocessen. Zowel gangbare extrusie als nieuwe extrusie-vrije structureringstechnieken leiden tot hoogwaardige, smaakvolle en duurzame vleesalternatieven die binnen enkele jaren beschikbaar zullen zijn.
Oost NL heeft de drie bedrijven de afgelopen jaren ondersteund bij hun ontwikkeling. Twee van de drie zijn start-ups die zijn begeleid via acceleratie- en groeiprogramma's, terwijl Ruitenberg Ingredients, een regionaal mkb-voedingsbedrijf, veel ervaring heeft in de eiwittransitie. Allen zijn actief in het netwerk voor eiwittransitie, The Protein Cluster. Jouke Kardolus, senior projectmanager Food, benadrukt de ondersteuning van dit gezamenlijke projectinitiatief vanwege de gedeelde ambitie voor een duurzamere, verspillingsvrije en innovatieve toekomst.
Bron: Oost NL