Foodwatch: ‘Er is beperkt toezicht op separatorvlees’
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Foodwatch: ‘Er is beperkt toezicht op separator­vlees’

  • 21 april 2022

Een nieuwe opiniepeiling in opdracht van Foodwatch wijst uit dat 72% van de consumenten niet weet wat separatorvlees is. 74% van de respondenten weet niet in welke producten separatorvlees zit. Foodwatch stelt dat de Staat niet duidelijk is als het gaat om de traceerbaarheid en verwerking van dit vlees.

Separatorvlees is vleesmassa verkregen uit de karkassen van geslachte dieren. Vooral bij pluimvee, soms varkens. Separatorvlees wordt mechanisch met een lage- of hogedrukmachine van de resten van de botten gesepareerd. Het hogedruk-separatorvlees is zo fijn van structuur dat het een soort vleespasta wordt. Uiteindelijk komt het terecht in producten als frikandellen en kipnuggets. Een groot deel wordt ook verwerkt in diervoeding. 

Gebrek aan inzicht

Foodwatch geeft aan dat het gebrek aan inzicht over separatorvlees niet aan de consument ligt: ook de NVWA en het ministerie van Volksgezondheid kunnen volgens foodwatch niet precies vertellen hoe het zit. De Staat heeft geen juist inzicht in wie, waar, hoeveel separatorvlees produceert, verwerkt en distribueert en hoeveel separatorvlees in Nederland aanwezig is en wordt geconsumeerd.   

Separatorvlees is mogelijk gevoeliger voor bacteriële besmettingen. Daarnaast kan separatorvlees (voor een duurdere prijs) als vers of kwaliteitsvlees verkocht worden, zonder vermelding op het etiket. 

Verandering nodig

Naar aanleiding van de opiniepeiling van foodwatch geeft 94% van de consumenten aan dat ze het belangrijk vinden dat hier verandering in komt. Foodwatch heeft de Nederlandse overheid via een brief om opheldering gevraagd en eist volledige transparantie en bewijs dat Nederland voldoet aan de wet op voedselveiligheid.

foodwatch.org

Bron: Foodwatch