Chemicaliën en materialen uit hernieuwbare grondstoffen, zoals biomassa, zullen in de circulaire economie belangrijker worden. Voor een efficiënte, industriële productie ligt hiervoor een sleutelrol voor de conversietechnologie microbiële fermentatie. Wageningen Food & Biobased Research onderzocht de stand van de productie van chemicaliën met fermentatietechnologie op basis van wetenschappelijke literatuur.
De onderzoekers kwamen tot een top 7 van kansrijke methoden voor duurzame productie van bulkchemicaliën als alternatief voor producten die op dit moment op basis van aardolie worden gemaakt. Het gaat om de productie van ethanol, melkzuur, barnsteenzuur, 1,3-propaandiol, itaconzuur, 1,4-butaandiol en biopolymeren. Deze moleculen kunnen de basis vormen voor de productie van andere, complexere chemicaliën.
De studie van Wageningen Food & Biobased Research kan dienen als hulpmiddel om te beslissen over investeringen in realistische processen en grondstoffen voor de biotechnologische productie van veelgebruikte chemicaliën. In de tussentijd staat de ontwikkeling van nieuwe technologie niet stil. Met behulp van genoombewerking, high-throughput screening en computerberekeningen is het mogelijk om nieuwe stammen van micro-organismen te ontwikkelen. Ook wordt er gewerkt aan de integratie van elektrochemie in fermentatieprocessen. Dat kan de efficiëntie en dus de economische levensvatbaarheid van deze processen verder vergroten.
Lees de publicatie 'Fermentation for the production of biobased chemicals in a circular economy : a perspective for the period 2022-2050'
Beeld: Jasen Wright/Shutterstock.com
Bron: Wageningen University & Research