Exportwaarde vlees daalde in 2018
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Exportwaarde vlees daalde in 2018

  • 10 januari 2019

De waarde van de Nederlandse export aan landbouw- en voedingsproducten groeide in 2018 met 1,3&. Dit zijn positieve cijfers ten opzichte van 2017, toen steeg de uitvoerwaarde voor de foodsector namelijk met 6%. De uitvoer naar de EU voor voedingsmiddelen was positiever dan naar de landen buiten de EU. Voornamelijk bij de export van zuivel. Bij vis waren de rollen omgedraaid, hier steeg de uitvoer naar landen buiten de EU juist sterker, dan uitvoer naar de EU.

Vlees en zuivel, twee van de belangrijkste exportproducten (een derde van de foodexport) schreven negatieve exportcijfers. De uitvoer van vlees en vleesproducten daalde met 1%, en de uitvoerwaarde van zuivel en zuivelproducten nam met 2% af. De reden van de daling van de uitvoerwaarde van zuivel was de lagere zuivelprijs in 2018.

De export van AGF producten nam een sprong, waardoor de totale agrifoodexport hoger uitkwam. Deze belangrijke productgroep steeg met 4%.

Omzet, productie en prijs voedingsmiddelenindustrie

Over heel 2018 daalden de afzetprijzen voor de voedingsmiddelenindustrie. Dit had onder andere te maken met de lagere inputprijzen. De warme zomer zorgde ervoor dat er een aantal slechte oogsten waren, waardoor in 2019 de prijzen van een aantal producten, zoals tarwe en aardappelen zullen stijgen.

Voor 2019 verwacht ABN AMRO dat de omzet van de voedingsmiddelenindustrie licht zal toenemen, anders dan in 2018 zullen de prijzen minder op de omzet drukken.

Klik hier voor het volledige rapport

Bron: © ABN AMRO